17 Nisan 2018

A Dog's Purpose


vicdansızlar çok üzücü bir film yapmış. tabii köpeklere karşı yüreği sızlayana özel, madem bulduk damarı niye üzmüyoruz gibi olmuş. duygu sömürüsü gibi başlıyor, öyle devam ediyor ama sonu çok fena. aslında sonu da komple sömürüyor ama artık hak ediyor diyor insan. muhtemelen bu filmi yapan birinin başına gelen hadise ya da işte teselli ödülü gibi ne bileyim, öyle komple üzgün değil ama dipte temelde çok üzücü bir umudu var. insan bir köpeğe bu kadar amaç yükler mi arkadaş? komedili maceralı dram nedir? sonu hachiko kadar çarpmıyor ama filmin hiç böyle bir sona geleceğini beklemiyordum, ondan pek beğendim. bu kadar düşük puan almasının nedeni de gereksiz yok oluşlar olabilir. bir şeyleri anlatmak için yapmışlar ama yine de insanlar beğenmemiş demek. düşük puanına göre beğendiğim nadir filmlerden, görüntüler zaten hoş. köpeklerin hepsi harika. müzik namına çok özellikli bir şey duymadım ama köpek sevenlere her türlü hitap ediyor.

--- spoiler ---

.son kısımda köpeğin amacını sayarlarken de çok abartmışlar, tabii ki köpekler böyle şeyler düşünmüyor tabii ki mevzu bu değil. yani bunları ciddi anlamda söylememişler. esas olayı ölen köpeğin reenkarne olması meselesi, böyle bir şeyi de ciddiye alacak değiliz ama bir gün ölen köpeğiniz başka bir köpek olarak size koşa koşa gelirse nasıl olur diye düşünmüşler ve böyle bir film yapmışlar. filmin bu kafasını çok beğendim.

.tabii böyle ölen bir köpeğin yoksa çok da etkilenmezsin herhalde. zaten köpek sevmeyen niye bu filmi izlesin ki?

.adamlar sırf bu geri dönüşü anlatmak için çatır çatır köpek öldürüyor arkadaş. zaten filmin daha ilk başında yavru köpekleri uyutuyorlar, rahatsızlar yavru köpek uyutulur mu diyoruz ama diğer taraftan büyüyüp de sokaklara düşmesi de ayrı bir olay. hayat işte.

.sonra yavaştan hayatlar başlıyor. ethan ile olan hikayesi esas hikaye diğer hayatlar ona ulaşmak için geçirdiği merhaleler gibi anlatılmış. 

.aslında bu açıdan kurgusu baya farklı. esas hikaye olan ethan ile güzel başlangıç. tüm hayatında yanında olma. işlerin kötüye gitmesi. oğlanın sakatlanması, kızdan ayrılması falan filan derken köpeğin yaşlanıp ölmesi. ölüm anında en azından yanına gelmesi işte. hepsi aşırı üzücü. eleman yaşlanınca bırakmış gibi olmuş ama yine de köpeğini pek seviyordu.

.en başından beri ethan'ı mutlu etmek istiyor, ölürken de bunu istiyor. sonra tekrar maceralara atılıyor. polis köpeği oluyor ki hem stresli, hem de ölümü inanılmaz üzücü. kahraman olarak ölüyor ama insan etkileniyor.

.sonra minik köpek olarak bir taraftan komik, diğer taraftan garip bir hikayeye düşüyor. yalnız zenci bir kadının köpeği oluyor. evlenmesine vesile oluyor. mutlu mesut yaşıyor ve bir gün gözlerini kapatıyor ve ölüyor. en tatlı ölüm böyle herhalde ama yine çok üzücü.

.bu hikayedeki büyük köpek de harikaydı. onu pek seviyordu ama aralarında boy farkı yüzünden bir aşk yeşeremedi çünkü yetişemedi. yine de köpekleri nasıl hareket ettirdilerse çok tatlı olmuş. adamlar bu kadar ağlak filmde hoşluk verebilmiş.

.derken satılık köpek yavrusu olarak sorumsuz insanlara geçiyor. salak kadının teki bakamayacağı köpeği alıyor, bağlı durumda büyüyor. neyse ki ceza falan veriyorlar böyle şeylere de başına kötü bir şey gelmiyor. tabii en kötüsü geliyor, adam alıyor köpeği tenha bir yerde bırakıyor. sokak köpeği oluyor.

.yine bok gibi üzecekler, başına bir şey gelecek derken. sokakta hayatta kalıyor, bir şekilde açıklamadıkları bir şekilde ilerliyor, tanıdık kokular buluyor ve ethan'a ulaşıyor. ulan sen ne ara, nasıl yaptın bu işi? bunu anlamıyoruz.

.ethan'ı bulmakla kalmıyor, gelirken ethan'ın ayrıldığı sevgilisinin çocuğundan bunu da ayırt ediyor. mübarek reenkarne burnu bu olsa gerek. sonra onları güzelce birleştiriyor. tasmanın takılmasını falan bekliyor tabii, sokak köpeği olarak bu işi yapamaz.

.ethan'ı mutlu ettikten, evlendirdikten sonra geriye kendi köpeği olarak geldiğini açıklaması kalıyor. iyice abartmışlar ama yine de harika olmuş. adam bir kere inanıyor. eski köpeği ile oynadığı oyunlar, oynadığı topu, yaptığı hareketler derken ismi falan değişiyor ve köpeğimiz amacına ulaşıyor.

.hepsinin ömrü kısa işte, ölüp gidiyorlar. böyle geri geleceklerine inanıp bakmak ya da daha hüzünlüsü bir gün sokak köpeği kapınıza gelirse ölen köpeğinizdir diyebilmek güzel bir fikir olmuş. tabii sonu yok, gelen köpek de ölecek, başkası mı gelecek? belki filmi buraya bağlayıp esas mutlu edenin köpek olarak hep var olmak olduğuna bağlasalarmış olurmuş, insan da ölmeyecek köpek de, hepsi sonsuza kadar mutlu yaşayacaklar. tabii yok böyle bir dünya.

--- spoiler ---