30 Haziran 2019

The Dark Side of the Sun


adamlar animal planet kanalında bu belgeseli yayınladılar. bir tek bu var yani, diğerleri normal hayvan belgeselleri, bunu hatayla yayınlamışlar galiba. ona güle güle izledim. belgeselde pek bir numara yok. vasat düzeyde bilgi, vasat altı düzeyde görsellik falan filan vardı. zaten iki sene öncesinin belgeseli. mutemelen o gözlem evinin bitirmişlerdi. güneş patlamaları temalı bir belgesel. medeniyetimizin anasını ağlatabilir. bu konuda lagaluga yapıyorlar. hakları var, olacak bir hadise ama bakalım nasıl olacak? son kısmında iyice saçmalamışlar. daha doğrusu güneşin bitişi meselesine girmeye gerek yoktu. onu da dolduralım diye basmışlar, hiç olmamış. sadece güneş patlamaları ile ilgili olsa daha mantıklı olurmuş.

--- spoiler ---

.her yüz senede bir büyük güneş patlaması oluyor diyorlar. hep verilen o telgraf kablolarının yandığı örneği veriyorlar. bu sefer daha uzatarak verdiler. haberlerden örnekler, çizimler şunlar bunlar. adamlar ne olduğunu uzun zaman sonra anlamış.

.belgeselin kendisinden değil ama aurora ışıklarına bakarak hayal kuran insanları düşününce biraz garip oldum. çinliler şöyle demiş, vikingler böyle demiş. biraz insana enterasan geliyor bu düşünce tarzı. belgeselin böyle bir amacı yoktu tabii.

.güneşin yüzeyi değil de atmosferinin aşırı sıcak olması muamma dediler, bu konuda da bir sürü belgesel vardı. ya bunlar açıklayamyor yani sonradan açıklanmış ya da hakkaten muamma, orasını hatırlayamadım ama böyle bir olay var.

.güneşin manyetik olayları, taç atım patlamaları, bu tarz olaylar zaten esas konusuydu. bunu gözlemlemek için büyük bir yer yapıyorlar, daha inşaat aşamasında, ondan sonra güneş hava tahmini yapabileceklermiş. en azından erken uyarı sistemi ile elektrik sistemleri kapatılıp, uçaklar yere indirilecekmiş. esasında neden olmasın? şu vakte kadar neden yapılmadı? insanoğlu işte.

.güneşe yollanacak araç meselesi ile ilgili ayrı bir belgesel vardı. sırf ön tarafındaki korumayı elli saat anlatmışlardı. bunlar da yörüngesini biraz anlatmış oldular. çok hızlı dolanacakmış. güneşi anlamak için mühim olacakmış ama kim bilir ne zaman gelecek bunun bilgileri.

.bitiş kısmında da güneşin önce kırmızı dev, sonra beyaz cüce olacağı muhabbetlerine girdiler. ellerinde hazır görsel var, biraz kullanalım demişler herhalde. o vakte kadar insanoğlu ne yapacakmış? beş milyar yıl, hocam.

--- spoiler ---