9 Ocak 2019

First Civilizations


tv'de denk geldi, izlerken imdb 6.6'sı kadar kötü gelmemişti. izledikten sonra düşük puan görünce insan bir garip oluyor. dört bölüm varmış herhalde, dinle alakalı bölüme denk gelmişim. belki dini bu anlamda temellendirmelerini sevdim ondan beğendim. mısırdaki kayalar üzerindeki çizimleri yorumlayan tipi hiç gözüm tutmadı. diğer yorumcular daha adam akıllı gibiydi. bölümün başından bir on dakika kadar kaçmış. tekrar denk gelirsem eksiği tamamlayıp yazarım, diğer bölümleri de aynı şekilde nasip kısmet meselesi artık. türkiye'den sufi'lerin zikir görüntüleri falan da var. bence güzel çekmişler. kurgusu biraz garip, eski mısırdan şak diye sufi'lere geçiyorlar. biraz kesiklik var ama anlatılmak istenen aslında manalı.

e02:
Religion

--- spoiler ---

.ilk din ya da devlet mısırlardan mı çıktı? sümerliler falan değil miydi? bunlar sanki mısır dedi. orada bir hata olabilir. belki başlangıç kısmını kaçırdık, ondan böyledir ama artık günahları boynuna.

.adamlar kendinden üstün bir güç belirleyerek insanları organize davranmaya sevk ettiklerini anlatıyorlar. ilk topluluklar din ile bilimi ayırmadan evreni anlayış modeli geliştirerek aslında otoriteyi kullanma eğiliminde olduklarını anlatıyorlar. tabii olaylar günümüzde de benzer ilerliyor demeyi ihmal etmiyorlar. şamanlar ile papazlar benzer diyor. biri kurumsal, diğeri değil ama aynı şekilde gök ile yer arasında aracı olmuş oluyorlar.

.horos meselesi de güzeldi aslında. her şeyi gören göz fikriyatı ile ahlak temelli dini kurmuş olmuşlar. bu da ne kadar doğru bilemiyorum ama bu temel semavi dinlerin kökeni gibi bir şey. insanları bir hizada tutmak için cehennem daha işlevselmiş. aynı zamanda her şeyi gören göz ile zaten insanların tekil olarak hizada kalması sağlanıyor. bakınca güzel fikir aslında.

.en başında iklimler yamulmuş, insanların ortaklaşa hareket etmeleri mecburi hale gelmiş. mevsimleri tahmin ederek, hem tarım hem ayin yapmışlar. bunların hepsi için din gerekliymiş. dinin gerekliliğini bir taraftan anlatırken, diğer taraftan kökeni insanların ihtiyaçları olarak belirlemek aslında manevi değerini sıfırlıyor. belki bu yüzden belgesel beğenilmemiştir.

.amerikan doları üzerindeki her şeyi gören göz ve mısır atıf dikilitaşları da komikti aslında. seküler diyorlar ama o kadar da değil işte, hepsinin atfı oralar. antik uzaylılara sorsak bunların hepsini uzaylıların gönlünü hoş etmek için yaptıklarını söyleyecekler. yani özetle biri insanlara, diğerleri de uzaylara dayandırıyorlar.

.piramitlerin ortaya çıkışı meselesinde de eğer doğru bilgi verdilerse, önce mezarların üzerini kapladıkları dikdörtgen yapını yapıyorlar. büyükçe bir tane yaptıktan sonra onun üzerine biraz daha küçüğü şeklinde küçülte küçülte bir piramit inşaa etmiş oluyorlar. bunu ilk kez yapanın piramiti de çok ünlüymüş. vakti zamanının firavunları bile oraya gömülmek istermiş. böyle de bir ilginç bilgi verdiler. normal şartlarda piramitleri bu amaçla kullanıyorlardı ama şeklinin buradan ortaya çıkmış olması da enterasan.

.diğer taraftan piramitlerin spiral şekilde bir yapı ile içten dışarı doğru yapıldığını anlattılar. yapanlar da köle değilmiş. kışın işi gücü olmayan insanlara para vererek çalıştıran firavunlar bunları becermiş. insanların böyle bir şeyde payları olması fikri ile hareket ettikleri söyleniyor. şimdi tarih boyunca o taşları oraya nasıl koydular diye düşünürken, cevap bir anlamda iman gücü çıkması da komik oluyor. tabii yine antik uzaylılar, onları hep uzaylı teknolojisi ağırlıksız olarak kaldırıp koydu diyor. hangine inanırsan gari.

--- spoiler ---

e01:
War

--- spoiler ---

.ilk bölümü hakkaten kötüymüş. savaşlar ile medeniyet iç içe deyip sadece orta amerikada mayalar ve onların komşuları ile ilgili bölüm yapmalarının hiçbir esprisi yoktu. adlarını yine unuttum, komik bir adları var ya neyse işte.

.elemanlar krallarını 5-6 bebek keserek onurlandırıyorlarmış. böyle bir kurban olur mu kardeşim? siz mal mısınız? toplumun devamı adına bebek kesmek kadar mallık olamaz. kurma madem toplum falan, niye kesiyorsun ki?

.bölümün tek ilginç bilgisi, en vahşi dönemlerin toplayıcılıktan tarım toplumuna geçişte olduğunu söylemeleri idi. dünya savaşlarından bile vahşilermiş yani. adamlar toprağı sahiplenince olaylar çıkmış. başka türlüsü de mümkün değildi zaten.

.güvenlik ihtiyaçları için çözümler üretmişler, önce birleşmişler, sonra şehirler ve devletler meydana gelmiş. savaşın medeniyet kurucu fikrini buna bağlıyorlar ama hepimiz kardeşiz modunda yaşamanın da bir yolunu bulamamışlar işte. aç kalan diğerini kesmiş, keyfi kesmiş, fetih için kesmiş. hayat böyle akmış gitmiş. dağ gibi kemikler yığmışlar.

.türklerden falan pek bahsetmediler, aslında sadece orta amerikadaki tiplerden bahsettiler. diğer görüntüler, sonraki bölümlerden araklanmış gibiydi. bir kere çekip devamlı göstermiş oldular. arada güya savaş görüntüleri sıkıştırmışlar, öyle geçmiş gitmiş bir bölüm.

.yine fülarlı salak tip vardı, helipoterden insanların nehirler ekseninde birbirlerine girdiklerini anlattı. iyi güzel de bu zaten belli bir şey. çok da zorlamalarına gerek yoktu.

--- spoiler ---