30 Ocak 2019

Time Trap


esasında parasına göre hem iyi çekmişler, hem de fena film olmamış. oyunculara daha çok para verebilmiş olsalar, daha iyi oyuncular olsaymış film çok daha üst düzey olurmuş. senaryosu falan hiç fena değil. biraz abartmışlar. tutmayan yerleri de var ama o kadar olur, zaten uçmuşlar gitmişler adamlar. detaylara takılmamışlar. öyle güzel bir müziğini duyamadım. güzel görüntüler de öyle pek yoktu. mağara çekimleri daha iyi olabilir aslında. arada efektlerden güzel görünenler vardı. daha iyisi için daha çok para gerekir. buna da şükür dedik, eğlenerek izledik. beklenti düşük olunca eğlenmek de daha kolay sanki. o da ilginç bir psikoloji. zaman mevzulu film sevenler zaten sever.

--- spoiler ---

.genel hikayesi aslında biraz zayıf. hippiler kayboluyor, bunun çocukları profesör oluyor, şak diye mağarayı falan buluyor. aynı zamanda ab-ı hayatı da arıyormuş. mağaranın içine ölümsüzlük suyu var, esas olay zaman yavaş akıyor. mağaranın katmanlarına göre yavaş akması da süper fikir aslında.

.tabii filmin karakterleri bir türlü zaman konusundaki farklılığı anlayamıyor. ulan sen mağaraya giriyorsun, sonra arkana bakabiliyorsun değil mi? şak şak güneş dönüyor. insan fark etmez mi? 

.giriş kısmında günler gibi geçse de diğer kısımdaki parıltılar mevsim değişimleriymiş. saniyede seneler geçmeye başlıyor. dışarda dünya yok oluyor ama mağaradaki sistemde bir sıkıntı olmuyor. nemli bir katmanla korunuyorlar sanki de işte hiç düşünmemişler, mümkün müdür değil midir? ne gibi olabilir diye.

.profesör kayboluyor, öğrencisi midir nedir? o eleman, iki kız, bir kız ve bir erkek çocuk da arkalarından aramaya çıkıyor. hiç otoriteye haber vermek yok, nereye gittiklerini bile kimseye söylemiyorlar. mağaraya hepsi giriyor. şişko sivri dilli velet geride kalıyor. bu da çok mallıktı.

.veledin görüntülerini sonradan tekrar izletiyorlar. kendi kendine günlerce bekleyip sonra mağaraya sarkmaya karar vermiş. aküyü bitirip, diğer arabanın anahtarını almak için iple mağaraya insan evladı sarkar mı? sen o iplen yukarı çıkabilir misin? neyse işte inip kırmış bir taraflarını, sonra mağara yerlileri kafasını taşla ezmiş. komik aslında.

.mağara yerlileri derken de saçma, ulan o kadar zaman bu gelişmemiş insan kardeşlerimiz neyle beslenmiş de çoğalmış? gelen gideni nasıl öldürüyor? insan mı yiyor ne yiyor belli değil.

.bizim salak ekip dolaşırken ilk bunlarla, sonra da gelecek insanı ile karşılaştılar. gelecekten gelen tip, sudan örnek alıp gidecekken modern insana yardım etmeye çalıştı. vahşi olana tasmalar, modern olana yardım. o da saçma. zaten filmin sonunda esas karakterleri tutup çekip, ölüleri suda canlandırmak da ayrı bir psikopatlıktı. insanlık modernlik miydi?

.bunlar mağarada güya profesör arıyorlar. adamı sonra suyun yakınlarında buluyorlar ama o da kızının ölüm anını izliyor. mağaranın başka katmanında, zamanın çok daha yavaş aktığı çok büyük bir kısmı var. dünyalar savaşı dönüyor. ab-ı hayat için insanların birbirlerini kesmelerinden bahsediyorlar herhalde. o kadar insandan, o savaştan mağaranın diğer taraflarına geçenler olmamış demek. böyle algılıyoruz.

.tabii neden vahşilerin yaralarını iyileştirmelerini engellemiyorlar. kızın teki, yaralı adamlara şifalı su dağıtıyor, bu salaklar aralarında dolanıyor. sonra yine hepsi peşlerinden geliyor. aksiyon dozunu artırıyorlar. tam tırmanıp kaçacaklarken tepenin su olduğunu görüyorlar. zaman fazla ilerleyince ortam yeşillenmişti. dünyayı su kaplamış herhalde ama içeri girmiyor işte. hepsini zaman farkına veriyoruz. yoksa bir mantığı yok.

.sonra uzaylı kardeşler bunlara yardım ediyorlar. uzaylılar neden modern insana yardım ediyor? onu da anlamıyoruz. ilk, tribal kız yukarı çıkıyor. bir sürü zaman geçtikten sonra arkadaşlarını kurtarmaya geliyor. ilk seferde zaten yukarı çıkıp gelmişti. bir saniye bile geçmeden geldi gibi görmüşlerdi. sonra zamanın yavaş geçtiği fikrini anlayabilmişlerdi. film nerdeyse bitmişti zaten.

.her neyse işte uzaylılar gelişkin şekilde işlerini hallediyorlar. hepsi birlikte marsa gidiyorlar. sanki tüm dünyaları yok olmadı, tüm sevdikleri ölmedi. hepsi böyle şen şakrak şekilde hayatlarına devam ederek filmi bitiriyorlar. karakterler, oyuncular, gerçeklikler sıfır ama genel konusu pek tatlı geldi bana işte. severek izledim, bitti gitti.

--- spoiler ---