3 Mart 2018

The Shape of Water


oscar'a adaymış. izlerken farkında değildim. ilk sahnelerinden falan pek umutluydum. müzikler bile güzel gelmişti. film biraz ilerledikten sonra, bu ne lan demeye başladım. olacak gibi değil yani, cidden malca geldi. oscar adaylarını ya da ne bileyim sanat camiasının sevdiklerini kötüleme huyumdan olmasının imkanı yok çünkü izledikten sonra ne halt olduğuna baktım. izlemeden önce de ne güzel fantastik film, izleriz güzelce vakit geçer dediydim. ne güzel geçti, ne keyif verdi. yönetmenin diğer meşhur filmlerini sevdiydim aslında, bu film onunmuş diyerek de izlemediydim. her türlü kötü olmuş, gram feyz almadım. gram keyif vermedi. esas kadın insanda tiksinti uyandırıyor. filmin iyi sayılabilecek tek unsuru esas kötüsü, psikopat rollerde görmeye alıştığımız bir zat.

--- spoiler ---

.amerika rusya soğuk savaş dönemleri, ruslar uzaya köpek göndermiş de bunların arasında rekabet varmış. gece çalışan temizlik işçileri gözünden film yapalım demişler. bir tane de yaşlı ibne ekleyelim istemişler. artık ibnesiz film olmuyor. homoseksüel lobisi çıldırmış olmalı.

.neyse işte kadının rutinini anlatırken, müziklerde nerdeyse amelie gibi gelmişti ama sonra fena sıçtılar. her sabah küvette mastürbasyanonu yalan dilsiz bir kadıncağız. temizlik işçisi, şişko zenci, çok konuşkan bir arkadaşı da var.

.günlerden bir gün bunlardan tesisteki özel bölmedeki kanları temizlemelerini isterler. zaten hemen öncesinde özel pakette bir şey gelmişti. kendisi deniz oğlanı, pipisi yok ama içinden çıkıyormuş. öyle bir şey.

.esas kötü buna eziyet ederek bir şeyler elde etmeye çalışıyor. ne alakaysa işte. iletişimi falan denemeden salak saçma eziyetler. filmin herhangi bir sahnesinin mantığı yok.

.eziyetlerin birinde yaratık bunun iki parmağını kopartıyor. temizlikçi kadınlar geliyor temizliyor. sonra yaratıkla tanışıp arkadaş oluyorlar. müzik dinliyor, işaret dilini öğretiyor. öyle mevzular ilerlerken bunlar yaratığa eziyetin dozunu artırıyorlar. sonunda da öldürelim kurtulalım bari diyorlar.

.ruslar da diğer taraftan güya uzayda kullanma amacıyla bu yaratığı kaçırmak istiyorlarmış. amerikalılar olayı çözemeyince öldürelim diyor. tesisin doktoru da rus ajanı çıkıyor ama iyi kalpli rus ajanı, çok orijinal bir fikirmiş.

.derken adam yaratığı kaçırmalarına yardım ediyor. bir dilsiz, bir yaşlı ve bir şişko zenci kadın on rus ajanı gücünde tahmin edilen görevi yönetiyor. bir tane kamerayı çeviriyorlar. diğer tarafta da rusların verdiği israil bombası işe yarıyor. pat diye kaçırıyorlar. hadi buraya kadar tamam da...

.o yaratıkla çiftleşme sahnesi nedir abicim? penisi varmış, aradan çıkıyormuş. bize bunu tarif ediyorlar. bunun neresi romantik? bak oraya kadar getirdin. yaratığın da elektriksel özellikleri var gibi. beyinsel olarak bir şeyler yaptırsalarmış. yaratık penisine neden ihtiyaç duymuşlar?

.hele hele her tarafa su basacağı belli iken banyoyu doldurmak nedir? zaten banyonun dolması o tazyik ile günlerce sürmesi gerekir. bir sürü de kaçak var, kapının altından su kaçmıyor da açıyor. basıncı tutuyor da şu bu. bir sürü mallık.

.bunlar güya yaratığı bırakmak için gün sayıyorlar. yağmur nehri dolduracak da denize kavuşacak. kardeşim deniz hemen orada değil mi? götür denize bırak? nedir derdiniz? mantığı nedir anlamıyorum.

.kötü adam peşlerine düşüyor. ilkin farkında olmadan sorguluyor, sonra rus ajanı doktoru ruslar öldürüyor, orada yakalıyor. adam ölmeden önce ne alakaysa bilgiyi veriyor. o da çok saçma. sonra ilk zenci şişkoya gidiyor. bu da çok saçma. dilsizden şüphelenmesi gerekirdi.

.en sonunda gidiyor dilsize, evden çıkmışlar ama nereye gittiklerinin nerdeyse adresini bırakmışlar. liman diye bir tek yer var herhalde. küçük de bir yer olsa gerek pat diye bunların malca vedasının ortasında bulup geliyor.

.yani neresinden bakarsan mallık, bu yaratığa tanrı da diyorlarmış ya onu göstermek istemişler. göğsüne iki kurşun yarasından kurtuluyor. kendini iki saniyede tedavi ediyor. vurulan kadını da suya götürüyor. tedavi ettikten sonra suyun içinde nefes alabilir hale geliyor herhalde. ondan sonrasının hikayesini anlatmıyorlar. anlattıkları masala koyayım yahu ne nedir? böyle bir zekasız film de 13 dalda oscar adayıyımış. zaten oscarlara sokayım da, yine de çok şaşırdım.

--- spoiler ---