27 Ocak 2013

Shinobi


farkında olmadan basilisk animesinin filmini izlemişim. basilisk'i pek beğendiydim, film çoğu yerde benzer gidiyor ama sonu çok farklı, efsanelerin farklı yorumları falan herhalde. aynı yıl yapılmış ikisi de. çekimler çok yetersiz, 3d animasyon "fail"lerle dolu, oyunculuklarımız da çok sıkıntılı, tiplerden bir kaçı idare eder. öyle basilisk hatrına bile zor izlenir ama aynı şekilde sona ermiyor. belki sırf farklı olsun diye yapmışlar bilemedim. aşağısı basilisk için de spoiler içerir ona göre.

--- spoiler ---

.iki gizli köy var, çok gizli özel güçte ninjalar yetiştiriyor bunlar. shinobi deniyor bu dövüşçülere. aralarında husumet var hehe. animesindeki kan davası biraz daha farklı idi. filmde daha çok yönetim adayı gibi bir şey dediler. tam hatırlayamıyorum belki aynıdır bilemedim. hattori hanzo olayı da önemliydi ya onu da unuttum kusura bakmasınlar.

.neyse beşer dövüşçü seçiliyor ve son ayakta kalan kazanmış sayılıyor. dövüşler devam ederken filmde köyleri de yok edelim bari gibi bir olay çeviriyorlar. animede öyle bir şey olmuyordu. neyse sonunda kız ikna etmek için kendi gözlerini kör ediyor ve köyler ayakta kalıyor. anime ile alakasız bir son. 

.animesinde olan çok daha tatlı idi. kız kendini öldürüyor idi, Gennosuke - sama ile karşı karşıya gelince. Gennosuke - sama da kendini öldürüyor idi. böylelikle kan davalarına güzel bir son koymuş oluyorlar idi. oboro-dono diye diye dilinde tüy bitmiş idi.

.bunda hepsi yüzeysel olmuş, kızın kimi öldürdüğü belli olmuyor bir kaç saniye orda iyice tersine çevirmişler. normalde öldürememesi lazım idi. diğer birlikler de bunları zapt-u rapt altına almaya gelmişlerdi. filmde köylere gönderilmiş falan yani parçalar benzer ama uyumsuz.

.en net benzerliği şahin ve sesi idi herhalde. şahinin sesini duyunca oha lan ben bunu izledim diye direkt çağrışım yapıyor. neyse öyle işte basilisk için çok bok atmadım ama film baya baya kötü olmuş.

--- spoiler ---