19 Eylül 2012

The Golden Compass


fena film değil ama teknik olarak baya göze batan yetersizlikleri var. animasyonlar göze batıyor, saçlarda yeşil ekran kalıntıları var yer yer. öyle yani... aile filmi, senaryoda ancak aile filmine gidecek kadar işte. arada derin anlamlar da katmışlar ama minik bir veledin macerası genelde. derin manaları baya kısa tutmuşlar. kalan özellikleri de sıradan denebilir.

--- spoiler ---

.paralel evren meselesine pek bir fantastik bakış atmışlar. her insan cini ile (demon mu ne diyorlar) bağlı bir şekilde doğuyor. toz meselesi var da bunu tam açıklamadılar herhalde. açıkladılarsa da ben anlamadım. bu cinler o tozdan gibi.

.evvel zamanda bir şeyler olmuş da baskıcı rejim gelmiş ama bir de pusula yapmışlar falan doğruyu gösteren bir alet. bu şekilde olaylar başlıyor küçük bir kız etrafında. özgür ruhlu, laf dinlemez bir tip işte takılıyor kendi kafasına göre.

.nikol teyze geliyor filmin başlarında iyi zannediyoruz aşina olduğumuz gibi ama kötü roldeymiş, sonradan ortaya çıkıyor. özgürlüklerin kısıtlanması mağduru gibi ama sonra sistemin adamı olmuş. veledleri yakalayıp cinlerinden ayırıyor. bunları da kötülüklerin önüne geçmek için gibi bir şey yüzünden yapıyormuş neyse artık.

.bizim kız ekibini oluşturuyor, ilk çingeneler yardım ediyor zaten onların çocuklarını kaçırıyorlar falan (deney için) neyse işte sonra cini tavşan olan güneyli bir zat, ardından kutup ayısı ve eva greenin canlandırdığı cadı falan hepsi toparlanıyor birlik oluyor yıkıyorlar desem de tam öyle değil.

.paralel evrende seyahat etme yolunda giden babasına yardıma gidiyorlar falan. eğer başarırsa tüm evrenlere hükmedecekmiş de bunun önüne mi geçeceklermiş ne olacakmış. öyle genel hikaye aslında yarım kalarak sadece çocukları kurtardıktan sonra hikaye bitmiş gibi bitiriyorlar filmi. o yüzden de eksik kaldım diyorum.

--- spoiler ---