5 Kasım 2017

1922


stephen king'de kendini bozmuş. bu nasıl hikaye lan? ben beğenmedim. fare göndermesi ya da birleştirmesi iyidi de kalan kısımlar çok boştu. gereksiz ve saçma işler yığalım demişler. şaşırtıcı olsun demişler. fantastik desen değil, korku desen değil. dramlarına banayım dedim. gerisini de bilemedim. salak saçma bir havası var, olmayan işler ve o havası belki biraz işe yarar. aksanlı konuşmalar zaten insanı pek zorluyor. te deep blue sea'den tanıdığımız tip baş rolde. expanse'de de oynuyordu. bütün film onun üzerine hatta. doğru düzgün başka bir şey yok.

--- spoiler ---

.esas adam arazi sevdalısı. rant peşinde. ekin seviyor, evladının da tarlalarda olmasını istiyor. esas kadın da şehir seviyor. giysi dükkanı açmak istiyor. bulundukları arazi babasının, satıp şehre gitmek istiyor. adam kabul etmiyor.

.kadın o halde boşanalım yarı yarıya paylaşalım diyor, adam yetinmiyor. oğlanı da almak istiyor. adam oğlunun şehirde büyümesini istemiyor. şehirli aptallardan olmasını istemiyor. of çok ağır gönderme var.

.neyse o halde ne yapalım? oğlanı da ikna edip anasını öldürelim. bu nedir yarabbim? nasıl bir anlatımdır? mevzu nedir? hiç oğlan anasını öldürür mü? bir de aşk hikayesi koyalım o vakit. komşu kızına aşık olsun, o şekilde anasını öldürür herhalde.

.öldürmese de ölümüne yardım eder. başına bir şey geçirmek nedir? geçirdikten sonra öldürememek nedir? babasının beceriksizliği komikti, iyidi aslında. şak diye öldürmesindense uzatması iyidi. sonra kuyuya atmak ne alaka? 

.ağzından fareler, içinde fareler, her yerde fareler. durum bundan ibaret. adam devamlı fare görmeye başlıyor, sonra kafayı yiyip itiraf mektubu bırakıp kendini öldürüyor sanırım. öyle bir şeydi.

.oğlu da kızı hamile bıraktıktan sonra kaçıyor, hırsız falan oluyor. derken kız karnından vurulup ölüyor, bu da yanında kendini öldürüyor. suratını da fareler yiyor. ah ah fareler.

.bu arada baba evi ipotek ediyor, paraları sayarken ne alakaysa karısının dolabında elini fareler ısırıyor. eli falan kesilir. öyle salak saçma uğraşır. komşusuna arazisini satmaya çalışır ya orası fenaydı.

.bir de ineği kuyuyu kapatmak için feda etmeleri çok kötüydü. havan ölmeyip bağırıyor da vurmak zorunda kalıyorlar. polis takip edemiyor. kuyuya bakmıyor bile. kadınlar o dönem kaybolunca çok aramazlarmış da belli bir vakitten sonra ölü kabul edilip başka hukuki işlemler yapılabilirdi. hepsi pek üstünkörü olmuş. neyse artık.

--- spoiler ---