30 Ağustos 2017

Koko: The Gorilla Who Talks to People

bbc sitesinde human diyordu, imdb sitesinde people demiş. çok mühim değil ama belirteyim dedim. garip bir belgesel, önce hayret ettirip sonra hepsini boşa çıkartıyorlar. hayatların ve insanların durumunu görünce yine bir acayip oluyor insan ama işte ne yaparsın, insan işte. koko adlı goril kardeşimizin durumu ilgi çekici, kafes içinde ve tasma ile gezdirmeleri ile de not edilmesi gerekiyor. tabii bir de kedi ile olan münasebeti var. sırf bunun için belgesel olmaz tabii ama olduğu kadar olmuş. bundan iyisi can sağlığı.

--- spoiler ---

.sevgili gorilimiz, bir tane de kadının teki var. kafasına koymuş, vakti zamanında hayvanlarla konuşma üzerine bir çalışma yapma niyetine girişmiş. o zamanlar çok popülermiş, gitmiş hayvanat bahçesine, goril aramış ama yavruyken vermemişler. sonra ne olmuşsa anası ölmüş, daha bebekken almışlar büyütmüşler bunu. işaret dili öğretmeye başlamışlar.

.şu an bin kelime konuşuyor diyorlar. çok iyi, hayret verici. cümle kuruyor gibi görünüyor. her şey hayret verici derken başka bir bilim insanı bıyıklı abimiz çıkıyor. şempanzeler ile yaptığı deneylerin sonucunda aslında dil falan öğrenmedikleri, papağan gibi tekrarladıklarını tespit ediyor. bunun üzerine güzel bir betimleme yapmıyorlar. minik bir video, daha sonra ahanda işte tekrar ediyor diyor ve orada bırakıyorlar.

.sanki koko'nun onlarla konuşmasını istiyorlar ve daha fazla bozmuyorlar. üstelik kadın kendini gorile adamış, çoluk çocuk yapmamış. daha kötüsü goril o kadar bebek istiyorum dediği halde bir türlü çiftleşememiş. resmen gorilin de hayatını mahvetmiş gibi görünüyor.

.bir tane erkek aday getiriyorlar. yavru iken tanıştırıyorlar. birlikte büyüyorlar ama koko çiftleşmiyor. sebep ne diye koko'ya soruyorlar. o benim kardeşim gibi cevap verdiğini söylüyorlar. baktığın zaman çok mantıklı ama insana göre mantıklı, resmen duymak istediğini duyuyorlar gibi.

.bu kadar şey var ortada, peki nasıl konuşup konuşmadığını başka bir bilim insanı gelip tespit edemiyor. bu kadar mı zor? yemesi içmesi, şusu busu hepsini anlatıyor ama mevzu cümle kurup kuramayacağı. karşısında birlikte işaret dili yaparken goril bunu taklit edip, insan cümleye mi çeviriyor? öyle mi görmek istiyor? yani sen belgesel yapıyorsun bu konunun ucu açık kalıyor. olmamış o yüzden ama işte pek ilginç bir hal aldığı için izlendi bitti, buna da şükür.

--- spoiler ---