26 Temmuz 2012

A Universe From Nothing


lawrence krauss adlı teorik fizikçimiz baya ağzı laf yapan bir tipmiş. güzel konuşma. bir üniversite de elemanları aydınlatıyor kırıp geçiriyor falan. genel insani ilişki ve espirilere gülünmesi bir kenara baya bir bilgi veriyor. ne kadarı kabul edilmiş bilgiler bilemiyorum ama gayet izlenir bir şey. alt yazısının olması da çok garip, neyse teşekkür ettik çevirmene.

--- spoiler ---

.isayı boşverin diyor, yıldızlar bizleri var etmek için öldüler diyor ve alkış kıyamet. doğru söylüyor aslında tabi ama bu şekilde ifade etmek de bir güzel geldi. adamın ağzı laf yapıyor arkadaş.

.milyon tane bilgi var, bir kere evrenin küre şeklinde olduğunu söylemişlerdi. modellerden biri de küre şekli ama yaptığı ölçümlere göre ve anlattığı bir sürü şeye göre evren düz (flat) ve sonsuz diyor. eleman bunları ilk dillendirenlerden midir nedir, yeni duyuyoruz.

.50 milyar yıl sonra bilim bir işe yaramayacak diyor, öngörü hoş ama her şeyi karıştırıyor gibi. sonuçta evren olarak galaksi görecekler diyor, büyük patlama kalıntılarını tesbit edemeyecekler diyor. diyor da diyor. garip hem doğru ama hem ölçme ile ilgili ise her şey , hepsi yalan dolan demek o zaman.

.karanlık enerji %70 karanlık madde %30 aradaki minik %1'lik küsürat kalan kısımda da bizler bildiğimiz madde var diyor. alakasızız diyor. boş beleşiz diyor. öyle takılıyoruz avareyiz biz buralarda diyor. garip tabi.

.ilginç noktalardan biri, bir grafikte evrenin yaşı ve bilmem nesinin grafiği var, karanlık enerji ya da karanlık madde neyse tam hatırlayamıyorum. önemli olan bilgi şu ki, var olmak için evren zaman dilimi olarak da altın kuşak gibi bir yerde olduğumuzu söylüyor. galaksilerin oluşumlarını etkileyen bir mesele olarak diyor tabi bunu.

.espiriler, dokundurmalar, protest kişiliği tükürüklü dudakları ile yaşam özel değil diyor. güzel diyor aslında, evren ölçeğinde süpernovalar çok nadir 100 yılda olan bir şeydir diyor ama bozuk para büyüklüğünde gözlemlenen 100 bin galakside devamlı gözlenir diyor. (sayılar hatalı olmasın). yani bu kadar büyük ölçekte inanılmaz nadir olanlar, hep olur diyor.

.neyse uzar gider baya bir şey var içersinde, infinity and beyond diye bir belgesel vardı ondaki bir örneği de veriyor. o belgeseli tekrar izlemek lazım neyse öyle işte. bir de şu başlığı görünce aklıma geldi, evren düz ve sonsuz olduğu zaman toplam enerjisi sıfırdır diyor bu da sıfırdan oluşmasına imkan tanır diyor. kuantım bıdı bıdısı ediyor ama tabi, sağduyu çatışması meselesine de geliyor ama bir şey söylemiyor bu konuda.

--- spoiler ---