26 Mayıs 2013

The Descent


ingiliz filmi olduğundan fazladan puan almış diye düşündüm. aklıma yatmayan pek çok iş oldu, sonunu başından tahmin ettiğim için de üzdü biraz beni. tahmin edemediğim zaman daha mutlu oluyorum. görüntüler hoş denebilir, dar alanda geçen yerlerde hissi vermişler. müzikler idare eder, gerilime standartı basmışlar. öyle az biraz yaratıklı, tırmalamalı film izlemek istenir ise iş görür. arada kısmen gerip, kısmen de hafiften korkutabiliyor ama... bir sürü aması var. spoiler uyarısından sonra sayayım.

--- spoiler ---

.bir kere bu karakterlerin dönüşümünden rahatsız oldum. aciz, üzgün bir kadın, katile döndü dakkasında. tabi son sahnede hangi uyanışa atıf yaptılar onu bilemiyorum. üç kere kafayı çarptı idi (normalde bir kere çarpsan beyin spazmı geçirip ölürsün ya neyse). ilki ilk düşüş, ikinci kanlı kısım, üçüncü de en son kısmı idi. tahminimce en son kısma tekrar uyandı gibi, eğer ilk çarpma ise bu durumda arkadaşını şişlemiş olmuyor ama neyse işte her ne olursa olsun. o kadar güçlü bir karakter değil idi. en azından yas sürecinde değil idi.

.bir tane karakteri zaten şımarık çocuk gibi ordan oraya hopluyor bacağını kırdı falan, pek gereksiz bir olay gibi geldi bu da bana. madem güzel yaratıkların var biraz daha çabuk devreye sokacaksın. filmin yarısında falan başlıyor bu hikaye o yüzden de yarısına kadar sıkıyor biraz, sonra hareketleniyor.

.en önemli sıkıntım yaratıkların olayı üzerine. yarasa gibidir diyorlar, sesle buluyorlar falan. iyi o zaman niye ışığa geldiler arkadaş? niye ışıkları kapatıyorsunuz? ışığa tepki verdikleri de ortada, en azından böyle yapmamalılar imiş. üstelik hiç mi koku almıyorlar? almıyorlarsa neden almıyorlar? mağarada yaşayan canlıların koku duyuları gelişmiş olmaz mı? hadi kör olurlar tamam da, kokusuz nasıl olacak bu iş? çok saçmaydı bu yüzden...

.o kadar kadın maceraperestlik falan filan derken de biraz saçma geliyor insana. o ıssız bölge türkiyede olsa onlara güzel bir macera yaşatırlardı böyle sapa yerlere gitmeye gerek yoktu hiç diye düşündüm. böyle çılgın tiplerin belasını bulmasından hoşnut oluyorum nedense, belki içten içte kıskançlıktandır bilemedim.

--- spoiler ---