8 Ağustos 2013

The Purge


filmin fikri pek bir acayip ve insanı düşündürüyor ama hani çok acayip bir fikir bulduk bunu nasıl sıçıp sıvarız tarzında bir olay gelişimi düşünmüş sevgili senarist kardeşler. o yüzden insanı biraz üzüyor ama ethan emmi ve lena teyze için bile izlenir diye düşünüyorum. ağır mantıksızlıklara, saçma sapan işlere hazır olmak lazım. görüntüler genel anlamda kısıtlı bir yerde çekilmiş ama fena değil, müzikleri de pek öne çıkmıyor öyle idare eder. keşke bu kadroyu bu güzel fikir ile güzel bir film de yapabilseler imiş.

--- spoiler ---

.önce veletten başlamak istiyorum müsadenizle... nasıl şifreyi bilebiliyor? en azından bunu mantıklı bir şekilde açıklasalar sevinir idim. o nasıl baba ki, o kadar güvenlik içinde velede evin şifresini verebiliyor. ha bu olmasa hiç bir olay da çıkmazdı belki ama yine de olmadı tabi.

.sonra ta işler iyice boka sarınca lena teyze nasıl bir aydınlanma yaşıyor ki biz ne yapıyoruz diyor? hem daha sonra bunları öldürecek kişileri neden öldürmüyor? hani meşru müdafaa kapsamında bile onların öldürülmesi caiz iken, kadın hiçe sayıyor hepsini mesaj çakmak için ta oralardan.

.ethan emmi herkesleri temizler iken zenci eleman nerelerde? neden birlikte temizlemiyorlar? beklenen budur diye mi yapılmamış. herkesleri temizledikten sonra hop şaşırtmaca ile mıhlıyor bizim psikopat eleman, hadi hoş diyelim buna ama eleman nasıl ölüyor. yine kabak gibi durur iken kızcağız geliyor sıkıyor buna. hep hani biri gelecek de öldürecek falan filan.

.yine benzer şekilde ilkin komşular sanki bunları kurtarıyor gibi gösteriyorlar, sonra neymiş efendim bunlar paraları ile artistlik yapıyorlarmış da bunlara garezleri varmış. o halde neden kesmiyoruz bunları demişler ve bir ayin şeklinde bunları kesmeye kalkıyorlar. zenci yetişiyor ancak o zaman. ne yaptı acaba, bakkala falan mı gitti?

.neyse işte bunlar ya da bir sürü benzerleri öyle uzar gider. genel fikir ama acayip, toplumu temizleyip güçsüzleri gebertir isek ekonomiye canlılık gelir ve suç oranı düşer diyorlar. bir insan öldürmek istediği birini o gece gelene kadar bekleyip öldürmesi gibi bir şey. bunu zevke dökenler de var. bu olay yüzünden güvenlikçi tutum ile güçlü alarm sistemleri kuranlar da var. kuramayanlar? ölsün. silah alamayanlar? ölsün. güçlüler yaşadığı zaman toplum gelişir gibi bir mantığı anlatıyor film. insan düşüncelere dalıyor tabi, bu nasıl manyaklıktır ya da tersinde cidden güçsüzlüğün sürünmesinde bir erdem var mıdır diye... 

--- spoiler ---