4 Aralık 2016

Er ist wieder da


aslında senaryosu baya tatlıymış. adamlar mesajı gömmüş, güldürüsü çok değil ama güzel zaman geçirtiyor. konu biraz klişe gibi ama her şeyleri eleştirince insana vay be dedirtiyor. böyle dallandırıp budaklandırmak yerine (film içinde film çektirmeler gibi) insanlara hitap ederek bir noktaya gelse daha iyi olabilirmiş. insanları etkilemesi üzerine eleştiriler bolca yaptılar, sonuçta yine insanları etkiledi benzer bir anlatım oldu ama hitabeti, fikirleri üzerinden değil de olayları üzerinden bunu gerçekleştirdiler. komikli sesleri hiç olmamış, müzikler biraz cılızdı. film ilk başlarda çok eğreti duruyor bu yüzen, sonra kulak alışıyor herhalde. hitler günümüz dünyasına gelse ne olurdan bir miktar mesajlı, hafif komikli film izlemek isteyene... içinde bir miktar türkler de var maalesef.

--- spoiler ---

.teyze ile dalga geçmişler. hitler donunu uzatıyor, olmaz diyor ama teyze gerçek teyze gülüyor. kendini tutamıyor. olay komik gibi ama ne bileyim baş örtülü teyze ve almancası ile dalga geçmelerine içerledim, ayıp etmişler. pis almanlar.

.filmde o kadar çok insan var ki, her biri ile anlaşma mı imzalamılar? imza atmayanın gözlerini bantlamışlar. bu yönüyle ufak çaplı sosyal araştırma gibi olmuş. hitlere çok benzeyen birini sokakta gezdirirsen ne olur? filmin sonunda da zaten bunu koymuşlar.

.nerden geldiği belli olmayan şekilde 2014'de hitler iniyor, o sıra futbolla ilgili çekim yapan ezik sertbest muhabir de bunu çekiyor. kanaldan kovulduktan sonra olayı anasının vasıtası ile fark edip haber yapıyor.

.hitler bu süre içersinde bir büfede dünyanın geldiği noktayı öğreniyor, eleman bunu bulduktan sonra çekimlere başlıyorlar. sonra tv'ye çıkıyor. programdaki ilk konuşması harikaydı mesala. keşke oradan devam ettirselermiş. öyle her türlü programa çıkmak yerine tv eleştirisini program vasıtası ile vermesi network filmi gibi olurdu. ha o da kendi ile çelişmek olurdu ama adam propaganda yapacak sonuçta fark etmezdi.

.derken kanalın müdürü olamadığı için ortalığı karıştıran kel adam hitlerin çekimler sırasında öldürdüğü köpeği gösteriyor ve iki dakikada gözden düşüyor. sonra kendi içine çekilip bir kitap gömüyor. kitabı film bile olur diyerek 2014'e gelişinden sonraki kısımları film içinde film şeklinde bize aktarıyorlar.

.aslında bu da fena değil, hele hele son sahnesinde ben hep sizinleyim tarzı konuşma iyidi. hitleri öldürüyor ama geri geliyor, sonra sette olduğumuzu görüyoruz ve film çekimi bitiyor. hitleri bulan eleman gerçek hitler bu dedi diye akıl hastanesine kapatılmış. onu da görüyoruz üzülüyoruz.

.arada yahudi nine yüzünden olaylar oluyor, bu konulara çok girmeyeceksin diyorlar ama film içersinde girmiş oluyorlar. kendilerini eleştiriyor gibiler ama bir yandan da memnun gibiler. genel bir araştırma gibi olmuş.

.mevcut zamanın şartları aslında tam hitlerlik demeye getirmişler. bu demokrasidir diyor, demokrasiyi mi yasaklayacaksın diyor? tabii araçları farklı artık, bir sürü kuralı var ama insan selinin tepkisini güzel aktarmışlar. hele yabancı düşmanlığı harika bir seviyeye gelmiş. insan hayret ediyor. tabii sanki buralarda çok mu farklı diye de düşünmek lazım.

--- spoiler ---