20 Eylül 2014

Alien Invasion


film kıvamında bir buçuk saatten fazla bir belgesel gibi bir şey olmuş. daha önce izlemişim ya da bir kaç görüntüyü görmüşüm ki çok tanıdık geldi. insanın enterasan bulduğu kısımlar aklında kalıyor, geri kalan kısımları ya izlememişim ya da tamamen unutmuşum. animasyonları falan pek sınırlı tabi ama gerçek görüntüler ve medya yüzlerinden liderlere kadar gerçek kesitleri falan iyidi. hayvan alemi ile kıyasları da fena değildi ama sonuç olarak biraz fazla abartmışlar, hele amerikan siyasi ve askeri hayatından fazlaca etkilenmiş olmaları da komik olmuş biraz.

--- spoiler ---

.sanki adamlar evrensel anasını satayım. bir çok yerde amerikanın ırak savaşı, afganistan savaşı, askerleri falan filan göndermeleri boldu. mesela dil ve iletişime dokundururken, ırakta sırf dur işaretinin ıraklılara göre devam et olmasından dolayı bir sürü insanın öldüğünden bahsettiler. bu bilgiyi daha önce gördüğüme eminim mesela. enteresan bir olaya da adamların savaşı ile ilgili. benzer şekilde dünya birliğinde talibanla yanyana savaşmaktır, kırmızı telefondur falan derken normal amerikan filmi kıvamında olmuş işte.

.hayvanlar alemine göndermeler, istilacı tür bakımından mantıklı olsa da ne bileyim uzaylı lan bunlar biyolojileri aşmıştır. amaçları da aşmış olamaz mı? tamam yine işgalci olsunlar da basit bir salgınla insanları yamultmaları mümkündür, kendilerini koruyamayacaklar mıydı sanki? üstelik nükleer bombadan bile koruyorlar ama gerilla taktiğinden koruyamıyorlar.

.dünya tarihinde diyor gerilla taktiğine çözüm bulunamadı. uzun sürede teknolojisi düşük olan yüksek olanı yener diyor. e böyle sıcak temasa girersen olur tabi. yani yenmek demeyelim de bulunmayı katlanılmaz hale getirmek demek. bunun içinde rusya ve afganları örnek veriyor mesela. toplam askerinin %3'ünü kaybettiği halde rusya devam etmemiş işgale ya da amerikanın başka bir savaşından örnek verdiydi.

.sonuçta elde avuçta kalan terörist eylemler, intihar bombacısı olmak ve balon teknolojisi. sarışın doktoralı abimizin düşünüp taşınıp bunu bulmuş olduğuna güldüm biraz. falling skies'da halbuki adamlar neler neler yaptı hehe, allahtan böyle bir şey yapmadılar. üstelik bir sürü uzaylı öldürmelerine rağmen hala dönüştürmeye çalışıyorlardı.

.bunlar haricinde obamanın konuşmasını iyi kırpmışlar mesela, televizyon yüzlerinden özel görüntü kaydetmişler herhalde. o kısımlar insanı havaya sokuyor da işte uzaylıların gelip sıcak temasa girip de her şeyleri deneyip yenemeleri sonra da gerilla usülü başarmaları çok mantıklı gelmedi bana.

.bir de uzaylılar neden gelmiş olabilir? klorofil ve protein için diyor. bunlar sadece dünyada varmış da şimdi sevgili dünya dışı yaşam formunun yine bizimki gibi bir karbon bazlı olduğu kabulüne dayanıyor bu düşünce. ne bileyim çok da derinlemesine düşünmemişler gibi geldi bana ama tabi dünya altınları ya da diğer "vitamin" ve mineral için gelmemeleri gerektiğini güzel anlattılar. ha aslında antik uzaylılara göre dünyadaki altının bu kadar az olması uzaylı dostların hepsini çalıp kaçmalarıdır ama yine de olsun.

--- spoiler ---