4 Şubat 2016

La casa del fin de los tiempos


venezüella'lı kardeşlerden izlediğim ilk film imiş bu. ispanyolca olunca yine yabancı gelmiyor ama mekanlar ve tipler aşırı yabancı, esas tipler falan neyse ama figuranlar ve yan karakterler de aşırı yapaydı. filmin gizemi güzel, çözümü fena değil. spoiler olmasın diye bir şey demiyorum ama filmin isminden zaten anlaşılıyor. olaya peder dahil olunca insan acaba diyor ama o pederi de fena açıklamıyorlar. öyle çeşni niyetine, görüntü ve müziklerin sıradan olduğu hoş bir gizemli film izlemek isteniyorsa işe yarar. çok da büyük beklenti olmamalı tabii ki.

--- spoiler ---

.pek bütçe ayıramamışlar, pek bir oyuncu yok. pek bir mekan yok. böyle korku filmleri için mekan gerekmese de ne bileyim dar geldi bana. atıyorum hapishane çekimleri yapmışlar güya ama kolaya getirmişler. pat diye otuz yıl geçti ve bunu bir kapı ile anlattılar.

.çocuk oynatmak zor falan da iki çocuk haricinde ki onlar da tam değil diğerleri hiç olmamış. hani madem oynatamıyorsun bari oynatabildiğini tut değil mi? neyse işte veletlerin durumu da anlaşıldı. kızın durumu biraz salakçaydı ama onu da katalım demişler. kardeşinin cenazesindeki eleman peder olup gelip evin gizemini çözer ve veledi himayesine alıp hem iyileştirir hem büyütür.

.mason muhabbeti neydi peki? kafa karıştırsın diye serpmişler. adamların sanki zaman yolculuğu uzmanlığı var gibi filme katmışlar. peder meder katınca birlikte şaşırtmaca gibi olmuş. o bakımdan anlaşılır ama diğer bakımdan komik.

.zamanın sonundaki ev yerine araftaki ev demişler türkçesine. hayalet hikayesi falan değil ama spoiler vermemek için daha iyi gibi.

.zaman paradokslarına pek karışmamışlar. olan biten zaten olmuş bitmiş. geçmiş zaten değiştirilmiş ya da değiştirilememiş. olanlar zaten olmak zorundaymış da son anda hastalık muhabbeti yapıp son anda çocuğu çekip kurtarmak nedir? hem zamanda insan nasıl taşıdı? o da meçhul. hadi becerdi diyelim niye korkulu film edası ile yapıyorsun lan?

.kocasının ölümü meselesinde kadın yakalandığı vakit neden kendisine saldırdığını söylemedi? hem de çocuğunu öldürme tehditi ile bıçağı tutuyordu. kadın araya girdi, kadına bir tane patlattı ve yanağını çizip bayıldı. filmin başlama sahnesi de buydu zaten. bu biraz olmadı.

.bir de zamanda yolculuk olayı, evin gücünü kontrol edemezsin falan dediler ama veledin ölmüş kardeşinin yaşadığı zamana gitmesi ve annesinin aynı anda hem ölüm öncesi hem ölüm sonrası iki kardeşi aynı zamanda teskin etmesi gibi bir karmaşa vardı. onu da not ettik.

--- spoiler ---