1 Mayıs 2019

Spider-Man: Into the Spider-Verse


o kadar puan almış ama pek beğenmedim. örümcek adam hikayesinin anasını ağlatmışlar. o kadar janjanlı yapmışlar, 3d'sini de güzel yapmışlardır dedim ama izlediğim en kötü 3d performanslarından biriydi. boş yere gözlerimi yordum, filmin yarısından sonra da 2d devam ettim. 2d daha çekilir düzeyde yani, öyle söyleyeyim. paralel evrenlerin boku çıktı, biraz bunu tiye almışlar, iyi güzel de vereceği keyif nerde? zenci oğlan çocuğuna bir yerden sonra uyuz oldum, ailesi desen ayrı uyuz. bir tek amcasına bel bağlamıştık, o da üzdü. görüntüler fazla karışık. fisk'in yaptığında bir mantık yok. esas kötü sağlam karakterdi ama çok basite indirgemişler. kolaya kaçmışlar resmen. iki saat kafa şişirmek isteniyorsa izlenebilir, yoksa boş beleş bir film. puanına aldanmamak lazım. ha animasyonu için çok zorlamışlarsa bilemem. belki artık animasyon sevmiyorumdur diyeceğim ama zannetmiyorum, ne lan bu?

--- spoiler ---

.çok kesik kesik, fazla hareketli, fazla materyal var. çoklu evren geçişi diye patlattıkları nane ile artık renk cümbüşü oluyor. duvar yazıcısı zenci çocuğun evreni böyle olsa gerek.

.de ülen bu evrende zaten bir tane örümcek adam vardı. onu fisk'e saçma sapan şekilde öldürttüler, sonra da zenci çocuğu, amcasıyla grafiti yaparken örümcek ısırdı. hem de ısrarla ısırdı. hem de radyoaktif örümcek, bunlar allahın emri gibi her evrende oluyormuş demek.

.komikliğine yapmışlar, bu hikayelerin hepsinde var böyle bir şey. arada deadpool hareketlerine bile benzettim ama örümcek adam bu kadar komik bir karakter değildi ki, eh biraz muzipti ama onu da çok esnetmişler. adamın kendi hikayesi istediğini yapar dediğinizi duyar gibiyim ama olmaz işte.

.başlıyor olaylar, esasında hiç durmuyor. baştan sona koşturmaca ile geçiyor. ilk stiker yapıştırma ve babasından kaçma ile başlıyor. sonra babası arabasından oğluşuna sesleniyor. polis olmanın nimetlerinden yararlanıyor. 

.sonra oğlan amcası ile grafiti yapıyor, derken örümcek ısırıyor. şak diye o zamanın örümcek adamın olayın dalıyor. fisk ile parçacık hızlandırıcıda çarpışıyor kendisi. nasıl bir anlatım oldu lan bu.

.sarı kafa örümcek adam ki bizim örümcek adam böyleydi galiba, günü kurtaracağım diyerekten ölüyor. velede bir alet bırakıyor, takıp günü kurtaracak. nasıl bir şeyse bu da koskoca çarpıştırı da böyle bir muhabbet bile saçma.

.derken velet görevi yerine getiremiyor. aleti kırıyor, örümceklik olayını hiç beceremiyor. ilk peter parker'ın başarısız göbekli versiyonu ile tanışıyoruz. komik bile değil. sonra halasına gidiyorlar, aleti orada tamir ederiz gibilerinden. bakıyoruz üç beş tane daha versiyon varmış.

.hatta içlerinden biri eli saçına yapışan sınıf arkadaşıymış. gizli modda takılmış. o da farklı evrenden gelip okula kadar gitmiş. tabii bu olaylar olmadan önce tanışmışlardı bak onu yanlış hatırlamıyorsam baya bir hata. eleman daha ısırılmadan, evrenler arası dalga açılmadan bu kızla okulda zaman görecelidir muhabbeti edilmişti sanki. her neyse mallık işte.

.domuz da çizgi filme gönderme olmuş, biraz o komik olabilir. siyah beyaz göndermeli ve bir de gelecekten asyalı göndermeli var. hepsi birlikte kötü adamı yeniyorlar güya ama tam olarak yenmiyorlar da...

.en son elemanı odasına bırakıp aksiyona duruyorlar. içindeki inanç sıçraması ile ağlarından kurtuluyor. bu yeni örümceğin çarpması ve görünmezliği de var mübarek. sonra halasından yeni kıyafet alıp kötü adama dalıyor.

.tam bizim göbekli örümcek dayak yiyecekken onu kurtarıyor. sonra evreni düzeltiyorlar, en son fisk ile başbaşa kalıyor. harabeler arasında babasını görüyor, aileden dem vururken, fiski de amcasının gösterdiği omuza dokunuş hareketi ile çarpıyor ve dünyalar kurtuluyor. bu kadar yani.

.fisk'in derdi de örümcek adam ile kavga ederken gören ailesi, kaçarken araba kazasında ölmüş, alternatif evrenlerden muadillerini getirmeyi düşünmüş. ulan o evrenlerde fisk yok mu? buna nasıl müsaade ediyor? diyelim etti, getirdiğin insanlar aynısı olacak mı? az biraz gösterip korktuklarını gösteriyorlar. fisk gibi akıllı adama bu kötülüğü yaptırmayacaklardı. saçma bir kötü adamlık olmuş. gereksiz şekilde de bitti. bir de en baştaki çizgi romanlara espirili göndermeli bitti. sağolsunlar.

--- spoiler ---