9 Mart 2018

Paddington


çok da iyi hislerle, yeni filmi çıkmış, ilkin ilk filmini izleyeyim diye izledim ama bin pişman oldum. film güzel görüntülerle başlıyor. animasyon ile gerçek görüntüleri güzel karıştırmışlar ama senaryosu yok hükmünde, komiklikleri yazıklar olsun düzeyinde. macerası da kendi çapında komik yapmaya çalışmışlar. hiç olmamış, ciddi hikayesi yok. aile filmi olarak da işe yaramaz, ailenin hikayesi falan hepsini aslında çok güzel çekmişler ama bomboş bir film. insan hiç bir gram feyz koymaz mı bir filmin içine? görüntüler yüzünden bir puanını artırdım ama sırf görüntüler için de izlenebilecek bir film değil. bir de ikinci filmi puanı uçmuş, olacak iş değil. shape of water'daki salak kadın oynuyor ama neyse ki o kadar mal çıkmamış bu filmde.

--- spoiler ---

.kaşifin teki ormanın derinlinlerinde konuşan ayı keşfediyor. bu ayı ingiltereye geldiğinde kimse şaşırmıyor. konuşan ayı gerçekçi olarak kabul ediyorlar, hatta bu şekilde tarifi bile yeterli değil deniyor, sanırım hepsi inanılmaz keskin zekalı bir komedi ama ne bileyim, tiksindim.

.filmin başındaki orman görüntüleri falan çok iyidi. marmelat yiyorlar. kendi mermelatlarını üretiyorlar. her şey çok güzel ama ormanı yok ediyorlar. bunlar da şehre geçiyor, neymiş efendim londra'ya gelirseniz başımın üzerinizde yeriniz var demiş.

.meğer kaşif bu ayıların yerini vermediği için coğrafyacılar grubundan (ocaktan) atılmış, kızı da duruma çok sinirlendiği için (nicole kidman) hayvan doldurmaya karar vermiş. böyle de derin bir hikayesi var işte.

.bizim minik ayı, isminni telaffuzu zor olduğu için paddington istasyonunda ortaya çıkan isimli zatı salak saçma bir aile bulur. babası risk uzmanı, çok tedbirli bir insan, çocukları doğduktan sonra böyle olmuş. oğlan maceraperest astronot olmak istiyor. kız tiki bir kız, uyuz bir tip. anne desen bir şeyler yapıyor, korumacı salak saçma bir tip. bir de evde yaşlı bir bakıcı var, alkole dayanıklı, elinden her iş geliyor. bunlardan film yapalım demişler.

.ayıyı bir günlük alıp şapkasından kime gitmesi gerektiğini bulmaya çalışıyorlar. ilk gün banyoyu suyla dolduruyor. shape of water göndermesi yoktur herhalde, üç sene önceki filmde sahne tesadüfü işte.

.hemen gitmeli bu ayı derken kütüphaneden bilgilere ulaşmaya çalışıyorlar. adamın kadın kıyafeti giydiği sahneler en komik olabilecek sahnelerdi ama o kadar işte. sonra bilgilerin gizlendiğini öğreniyorlar, zar zor adamın ismini öğreniyorlar.

.derken bizim hayvan doldurmacı işin içine giriyor. canlı hayvanı öldürüp doldurmak nedir lan? neyse işte özel bir ayı olduğu için bunun peşine düşüyor. salak komşuyu da kafalayarak evlerini gözetliyor. aile çıkınca paddington evde kalıyor. bantla ilgili ufak bir aksilik yaşadığı için kadından kurtuluyor ama evin anasını ağlatıyor.

.evden kovuluyor, üstü kapalı kovuluyor. siz kovmadınız ben giderim şeklinde mektup bırakarak adamı aramaya gidiyor. meğer işte adam doldurmacı kadının babasıymış, mevzuyu öğreniyoruz ama çok geç oluyor. yakalanıp bayıltılıyor, tam içi doldurulacak. çekirdek aile olaya dahil oluyor. ayıyı kurtarıyor ve ikinci filmini çekiyorlar. ne çekeceklerse artık?

--- spoiler ---