2 Mart 2013

Bébé(s)


acayip bir belgesel, fransızlar yapmış ama fransız bebek yok içinde. pek güzel yapamamışlar. ingilizce olmayan lafların çevirisi yapılmamış. pek bir laf edilmiyordur ama yine de yarım kalmış yani. bebek büyütme ve annelik üzerine dünya genelinden bir bakış atmış amcalar. arada hoş görüntüler var, arada da nahoş görüntüleri var. karışık bir belgesel. izlenmese de olur gibi ama bebek severlere hitap edebilir.

--- spoiler ---

.bir kere bebeklerden daha çok köpekler ve kedilerin olduğu bir kaç sahnede gülümsediğim için iyice soğumuşum bu insanlıktan çıkarımımı yapıverdim. ayrıca bebeklere şirin diyebilmek için bir sene falan geçmesi gerekiyor. daha öncesinde yüzlerine bakılmıyor, nasıl çirkinler anlatamam.

.belgeselde hatırlayabildiğim kadarıyla bir japon, bir moğol, bir amerikalı ve bir de afrikalı   (namibyalı) bebek var. hepsi birbirinden acayip tabi. değişik değişik annelik sanatı diyelim. afrikalı olan bebekler nerdeyse hayvan yavrusu gibi büyütülüyor. yerdeki taşları kemikleri alıp kemirdiklerinde yuh artık dedim. nasıl bir iç dış parazit koruması varsa artık inanılmaz geldi. kırmızı bir madde sürüyorlar her taraflarına odur herhalde koruyucusu ama ya iç parazit? 

.hijyen olayına meydan okuyorlar yani anlayacağım. ondan sonra moğol veledi gelir. cengizhanın torunu maşallah. yapmadığı yaramazlık yok. ineklerin arasında takılıyor, pislikler içinde büyüyor ama kısmen alet edavat var. bir de köpek gibi bağlıyorlar falan enterasan geldi.

.japonlar temiz bakıyor ama bir acayipler tabi. oyunları, oyuncakları sinir yapıyor falan yapamayınca. böyle doğadan kopunca stres yüklüyor gibi bir anlam katmaya çalışmışlar herhalde. afrikalı çocuk doğru düzgün ağlamıyor ve tombul. neyle besliyorsa diyeceğim ama neyle beslediği de löpür löpür görülüyor. afrikanın sulak yerleri de var demek.

.amerikalı velede de elbebek gül bebek bakıyorlar. anasının suratına çakıyor bir tane, vurmak yok adlı kitabı gösteriyor. o derece bilinçliler inanılmaz tabi. o da ensdüstri devrinin çocuğu, aslını kaybetmiş gibi bir his bırakıyor. garip tabi en azından hijyenik... en çok bunlar hasta oluyor da diyebilir ama afrikalılar inanılmaz arkadaş.

.kardeş kıskançlığıdır, ağlamak sızlamaktır. pipi kuku keşfidir gibi acayip görüntülerimiz de var. afrikalı kız çocukların altına ufak bir bez, erkekler serbest. moğollar da öyle herhalde. erkek adamın malı meydandadır global bir olay imiş. ilginç ve garip.

.kedili görüntüler baya tatlı, köpekler daha az ama onlar da süper. hepsi sabırlı hayvanlar resmen oyuncak gibi oynuyorlar veledler gıkları çıkmıyor. bu belgeselden bile hayvanların ne kadar süper olduğunu öğreniyoruz hehe.

--- spoiler ---