4 Temmuz 2013

MirrorMask


pek beğendiğimi söyleyemem, değişik bir şeyler yapalım mı denmiş? ne denmiş bilemedim. kostümler ya da işte hayal-çizim dünyası biz yaptık oldu tarzında olmuş. gerçek insan ile karışımlarında aksayan yerler de olmuş. böyle görüp de vay ne güzel modellemişler dediğim pek bir şeyi olmadı. bunun haricinde hikayesi de sıradan sayılır, sonu da belli baştan zaten. aile filmine göre bile basit olmuş bence. öyle üzmeden, yormadan, etliye sütlüye dokunmadan bir macera yapalım demişler. kızın giydirilmesi sahnesi sonrasındaki müzik biraz hoş idi, perdesiz bas idi sanırım. gerisi normal, öyle vakit öldürmeye bir film işte.

--- spoiler ---

.annesine kötü bir şey der ve anası hastalanır, kızcağızın da o vakit belki kendi hayal dünyasına gömülmesi belki de hani filme göre çizdiği şeylerin yarattığı dünyadaki diğer kendisi ile yer değiştirir. bunu sağlayan obje de mirrormask, maskayna diye çevirmiş hehe, diye bir şeydir.

.neyse işte hop dünya içine uyanır ilkin rüya sanır, dünyadaki meseleleri anlama aşamasıdır. ak annesinin uykuda olduğunu görmesidir falan derken film yarısına gelir. daha sonra kara anası bunu yanında ister ve peşine düşer. filmin sonlarına doğru yoldaşı bunu satar da yakalanır.

.amma velakin öyle bitmez tabi, buldukları anahtarı denemeye koyulur ve mirrormask için son ipucunu da alıp tekrar kıza gider. o da kendi odasındaki aynaya saklamışmış, neyse bulurlar kaçarlar derken civarda pencere kalmaz, pencere bulduklarında gerçek dünyadaki çizimleri toparlar bizim alternatif kız... hop çatıda (nasıl oldu kaçırdım orayı) gerçek dünyaya döner.

.uykudan uyandırmaya babası gelir ve anasının da ameliyattan iyi çıktığını öğrenirler, hani başında durmalar? hani seviyorduk falan. neyse işte anası kurtulur, sirk işine dönerler ki bu sefer artık memnuniyet ile yapar kızımız. o sırada da yoldaşı gelir maskesiz olarak. o da filmin şaşırtmacalı hoşluğundandır.

.öyle de biter işte, normalde böyle hayal dünyasıdır falan iyi gelir de şimdi sıkıldım izlerken, tam olarak izleyeni dünyalarının içine aldıklarını söyleyemem işte.

--- spoiler ---