30 Ocak 2016

Regression


film kendini izletiyor ama sonundan memnun kalmak mümkün değil. büyük kısmı aşırı yapay geldi. oyuncu kadrosunun büyük kısmı dizilerden tanıdık tipler. amerikan yapımı sandım ama değilmiş. ne bileyim gizemi açısından dişe dokunur bir yeri yok, polisiyesi açısından da öyle ahım şahım bir şeyler olmuyor. işte bir miktar göndermeli, insan psikolojisine dokundurmalı işler oluyor o kadar. geri kalan yerleri pek olmamış. insan daha iyisini bekliyor ama bulamıyor. orta kısımlarda zaten gidişat tahmin ediliyor. son kısımda, sahil görüntüleri ile akan müzik fena değildi. geri kalanlarda aklımda kalan olmadı.

--- spoiler ---

.şeytana tapma, ayinler, bebek kurban etmeler. kasaba halkının toplu satanist olması gibi fanteziler geçiyor gidiyor. bir noktadan sonra oha lan diyor insan. bu kadarı olamaz. reklam yüzündeki kadından ortaya çıkıyor hadise.

.dedektif abimiz ethan hawke buradan çözüyor olayı ama çözmeden önce gözlerin altı gidiyor, kafayı yemeye ramak kalıyor ama olmuyor işte. pat diye çözüp düzlüğe çıkması falan pek saçma geldi bana.

.bunu test etmek için de kıza gidiyor, sallamasyon bir şeyler anlatıyor ve onay alıyor. hop her şey bitiyor. kız niye kabul ediyor ki bunları mesela? abartılı olanı mı? düşünemedi mi? kabul etmese yalancı mı çıkaracaktı? çıksa ne olur yani? belki sadece kurban olma meselesini artırdığı için bırakamıyor ama film sonunda bize inanın muhabbeti ile bitiriyorlar.

.bir dönem şeytana tapma çok moda idi. toplu hezayan geçiriyormuş insanlar. doksanlarda mıydı? a takımı falan bunlarla ilgilenirdi. medya, televizyon, polisler, psikologlar insanları böyle yapmış. kötülüğün kendisi budur gibi bir sonuç çıkıyor ama ne kadar doğru artık kim bilir?

.geriye dönüp terapi, filmin adının ta kendisi de güvenilir olmadığı için artık kullanılmıyor imiş. filmdeki tek kötü aslında psikolog abinin kendisi oluyor. kafadan uydurmuş hepsini ve hayatları kararan tipler de bunların kurbanı olmuş.

.bıyıklı smallville'den tanıdğımız tipin suçunun ne olduğunu da anlamadık bir türlü. öyle kariyeri falan mahvoldu unutuldu gitti.

--- spoiler ---