5 Haziran 2016

Love & Mercy


müziklerini beğenmedim, the beach boys gibi isim nedir? paraya para dememişler, insan buna da sinir oluyor. vakti zamanında müzik yapmışlar iyi güzel de adamın hayatındaki doktor meselesinin filmi gibi olmuş. müzik namına çok kısıtlı bir feyz verebiliyor. üstelik adamı popün dehası olarak görmüşler. petsounds diye bir albüm falan da yapmışlar, hani stüdyoda hayvan sesi falan iyi güzel de işte insan sonunda çıkan müziğe bakınca insan eh işte diyor. böyle müzik grubu dramı da kayda değer durumda değil. aşk meşk olaylarına bakıyoruz, o da eh işte. öyle hepsi eh işte. hani shine filmi nere bu nere gibi bir şey. 

--- spoiler ---

.bir kere şizofren değilmiş adam, doktoru yüzünden böyle olmuş. olayın dramatik boyutu bu ve pek şaşırtıcı olmuyor. adam hakkaten şizofren olsa. müzik kafası, sesler duyması bir yerle bağlansa oha dersin, hayata gel. bunun filmi olur. şimdi biyografi yapacak yer kalmamış, tutmuşlar bunların hayatlarını film etmişler.

.baba figürü var tabii. veledini dövmekten tek kulağını yüzde doksan küsür oranında sağır bırakmış. işin garibi böyle filmi yapılmış edilmiş hikayelerin hiçbirinde şöyle destekleyici baba yok sanki. hep bir manyak baba, hep bir sıkıntılı aile, normal ailelerden çıkmıyor mu bunlar? yoksa hepsi hikayeleştirme sürecinde abartılıyor mu? 

.aile grubu kurmuşlar, sörf yapmayı bilmiyorlar ama kuşlar böcekler denizler diye şarkı yapıyorlar. sörf tahtası ile bir sürü poz veriyorlar. patlama yaptıktan sonra müzik dehası elemanları brain abimiz müzik olarak fazladan bir şeyler yapmak istiyor. japonya turuna gitmeyip kendi başına bir çalışma yapıyor.

.grup geri geliyor ve çıkan sonucu pek beğenmiyor, pek anlamıyor. derken yaptıkları iş beğenilmiyor. hafif bir bunalım. üstüne bir tane single yayınlıyorlar. good vibrations diye bir şarkı o da, o pek beğeniliyor. yine işler iyi gitmiş gibiyken, babaları ile hafif sıkıntılar falan filan derken aslında geçmiş hikayesinin sonunu göremiyoruz. ne ara kilo almış, ne ara kafaları yemiş. bunlara pek girmediler.

.hikaye hem geçmiş, hem şimdiki zamanda ilerliyor. başlarda araba satıcısı sarışın bir hatun beğeniyor mesela. onunla daha sonra yuva bile kurmuşlar. çocukları bile olmuş. en son yaptığı işleri de böyle yapmışlar. romantik hikaye bakımından, kadın ne alaka diyor insan? doktordan kurtulma safhasında da pek yanında olmuyor. sadece doktorun brain abimizin vasiyetini değiştirdiğini görüp bunu mahkemeye taşıyarak yardım etmiş oluyor ama aynı zamanda hayatından da çıkıyor. hani belki parasına konmamak için böyle erdemli bir davranış sergiliyor diyelim ama bilemedim yine de eksik bir romantizm var sanki.

.hafif kafadan sakat tip gibi oynamışlar. hem brain'ın geçmişi hem geleceği, iki farklı oyuncu. esas abimize geçmiş tipi çok daha benzemiş. insan altından kafadan sakat bir tip çıkacağını beklerken normal bir tip çıkıyor. o yüzden de beklentileri karşılamıyor.

.zaten lsd'dir şudur budur. vakti zamanında erken yaşta evlendiği karısı ve çocuğunu bırakması olaylarına girmiyorlar bile, o kadar sıradan ki demek...

.hani böyle grup içinde bu nasıl müzik? bu nasıl sözler? hep yaptığımızı yapalım, satan işleri devam ettirelim tartışmalarını bir adım öteye taşısalar yine oradan bir feyz alacaktık ama adam zaten sonunda bildiğini yapmış. insan bu şarkılarla bu kadar para kazanmış olduklarına hayretler ediyor.

--- spoiler ---