17 Aralık 2017

Man Made Planet


earth from space demişler. başka bölümü olacak mı yoksa olmayacak mı? orasını pek anlayamadm. daha imdb sayfaları bile yok. tvdb'den bir sayfa çıktı işte. ilkin güzel başlıyor, pek güzel enstantaneler yakalamışlar ama son kısmı salak saçma bir mevzu olmuş. güzel görüntü falan da bulamamışlar. uzaydan dünyanın değişiminin fotoğraflarını birleştirmişler. uzay istasyonundan, astronotların çektiği fotoğraflardan dünyayı ne hale getirdiğimiz meselesine girmişler. biraz duyar kasmışlar, biraz iyi şeyler de yapıyoruz demişler. bir yere varmayan sadece işte bir iki güzel görüntüsü ile kalan bir belgesel olmuş.

--- spoiler ---

.arada dünyaya iniyorlar, onların ilk inişi çine, çinli bir arkadaş. basketbol sever biri. teknolojik işlere girmiş ama şehirlerinde bir kasabayı üst üste yapmışlar. evler o kadar yakın ki balkonlardan karşıdan karşıya el sıkışabilirlermiş. hakkaten de öyle, sokak falan yok, evlerin yanında ancak yürüyerek geçebiliyorsun. böyle bir zihniyet olabilir mi?

.uzaydan buraları gösteriyor, adamlar ışık hızında büyümüş. çin bu kadar büyürse dünya ölür, bir şeyler yapsalar ya bu konuda. yavaş büyüyün ulan ayılar.

.sistematik şekilde ilerleyen bir konusu olmadığından toparlamak da zor. ilgi çekici olanlardan aklımda kalanları yazayım sadece.

.ilkin çölün ortasındaki parlaklık ne diyorlar? şaşırmışlar güya ama işte aynalar ile ışık yansıtıp suyu kaynatıp elektrik üreten santrallermiş. pek verimli olmadığını söylemişlerdi, şimdi övüyorlar. kömürden iyidir ama yine de çok da bir espirisi yok.

.las vegas ve florida meseleleri çok salakça geldi. birini çok süper aydınlatmışlar, çölün ortasına kurmuşlar diye söylüyorlar ama nehri kurutmuşlar. enerjiyi nerden alıyorlar diye anlatırken aynalara geldiler mi? gelmediler mi ben anlamadım. yeterli olmaması gerek.

.florida meselesi de zaten son kısmın karın ağrısı gibiydi. fırtınayı tespit için uzaydan gözlem yapacak aletler yollamışlar, çok büyük iş yapmışlar ama yine de dünyayı ne hale getirdik meselesi için bir şey ifade etmiyor. daha adamlar küresel ısınmanın bu işe yol açıp açmadığını bile bilmiyor.

.aynı şey afrikadaki klimanjaro dağı için de geçerli. aşırı kuraklaşmış ama sebebi bilmiyorlar. buzlar erimiş, küresel ısınmadandır diyorlar. afrikadaki fakir halk ormanı talan ediyormuş ama onların çapı ne kadar ki? kuzeydeki mallar önce kendilerine baksın, iğneyi kendine batırsın.

--- spoiler ---