24 Kasım 2014

As Above, So Below


türüne göre sallanan kameralar gayet iyi idi. çok fazla baş ağrıtmıyordu. filmin içinde hissiyatını başarılı şekilde yapmışlar ama konu olarak pek bir şey yoktu. ortaya karışık bir konu yapalım demişler ama gizemi falan başarılı değildi. esas tipler böyle filmlerde pek iyi olmaz ama bunlar öyle pek sırıtmamış. kamera filmin içine iyi yedirilmiş. film hızlı başlıyor ama daha sonra o kadar hızlı ilerlemiyor, son düzlüğe de pek iyi girdiği söylenemez. sonunu da pek beğenmedim. korkutması falan da pek yok, gerdiğini de söyleyemem. kameranın filmin içinde olduğu filmlerden kendisi, bu tür izlenmek isteniyorsa iş görüyor ama...

--- spoiler ---

.son olayı gram anlamadım. bir kere devamlı derine derine gittiler ama yüzeye çıktılar? yani? hani dünyanın diğer tarafından çıksalar anlayacağım da öyle bir şey olmamış. yana doğru gitmeleri gerekir ve gittikleri kadar da yukarı çıkmaları gerekir. kaç kez aşağı doğru indiler. o kadar iple tırmanmadılar bile.

.taşın doğrulaması ve kızın geri buldukları yere koşması falan çok geç kalmış işlerdi. film biterken bunu yapmak yerine giriş kısmını kısa tutup filmin ortasında bunu yapsalar ve gizemi doğru düzgün açıklasalar daha iyidi. kutsal kase gibi taş kendisiymiş. yansımada bunu anladı sanırım. e peki sonra?

.tarihçi olarak gerçekleri arıyordu da neyi buldu şimdi? bir kanıt falan da alamadı öyle kaldı hepsi. üstelik her şey güzel taşı buldu ve işe yarıyor falan derken nasıl baştan uyarmaz da bunlar hazineye koşar hemen. zaten elemanların hazine için geldiği belliydi, insan görünce bunlar tuzak diyemez mi? 

.konudan gram bir şey anlamadım sanırım, ilk taş çalışıyor sonra işler sarpa sarınca artık çalışmıyor. geri gidecek kadar cesaretli olduğundan ve babasının intiharı ile yüzleştiğinden de artık felsefe taşı kendisi mi oluyor yani? öh yani...

.yan tipler pek iyi değildi, gereksiz yere üç kişi öldü, üçü kaldı. ölümler o kadar iyi değildi. geriye üç kişi kalması da çok geldi bana. zenciyi boş yere öldü bir kere. günahı neydi onu anlamadık. baştan beri gördüğü kız yüzünden yere düştü öldü.

.buralara sokan eleman yanan arabada birini bırakmış herhalde, layığını buldu. yanındaki kızcağız ilk taşlar altında kaldı iyileşti derken, köstebek dedikleri eleman kafasını taşlara vura vura öldürdü. en iyi sahne buydu sanırım. beklenmedik ve tedirgin edici bir sahnede hop aniden işler oldu.

.giriş kısmını beğendiydim. iranda acayip işler peşinde tek kamera ile giriş yapıyordu ama devamında daha iyi şeyler beklerken pek de bir şey bulamadım işte.

.türkiyeden bir kaç kez bahsettiler. türk hapishaneleri pek ünlü herhalde, geceyarısı ekspresi kalıntıları mıdır? yoksa sistematik işkence kalıntıları mıdır? bilemedim artık. esas çiftimiz türkiye'de tatil yapmış. eleman hapse düşmüş. kız da ortadan kaybolmuş falan filan.

--- spoiler ---