26 Ağustos 2017

Bright Star


pek beğenmedim, hatta beğendiğim kısmı çok az diyebilirim. tamam iyi bir şairmiş, tamam yaşadığı zaman gözardı edilmiş, horlanmış. onlara lafım yok ama film olarak çok sıkıcıydı, saçmaydı. romantizmine ve biyografisine de sokayım demekten kendimi alamadım. gerçek hayatsa bu yaşadıkları, yazık etmişler kendilerine. film olsun diye basitleştirmiş de olabilirler. artık ne olduğunu anlamak zor. zaten hem romantizm sevmeden hem şiir sevmeden izleyebildiysem, o bile başarı. belki filme bu açıdan haksızlık etmiş olabilirim. kusuruma bakmasınlar. arada güzel müzikleri vardı aslında, pek sanatkar bir çevre, medeniyette çok hızlı yol almışlar. biz çok utandık.

--- spoiler ---

.bir tane şairimiz var, bir tane de dikiş seven kızcağız var. onların hikayesiymiş. kız şiirden anlamıyormuş. şairin tekine yazılmaya başlıyor. arkadaşı devamlı bunu horluyor. şiir okumaya başlıyor. böyle de hikaye olur mu?

.şairin kardeşi hasta diye başlatıyorlar. pat diye ölüyor. adam doğru düzgün üzülmüyor bile. romantizmine gelelim desen onu da anlamıyoruz.

.kıza çok uzak davranıyor. pek asil, tutup hemen halletmiyor belki (hiç gerçekçi ve inandırıcı değil o ayrı) ama uzaklara da gidiyor. para için desen ayrı, imkansızlık desen ayrı. adam sonunda yolculukların birinde çok ıslanıp hasta oluyor ve veremden ölüp gidiyor. hastalığının sebebi buysa yine çok abartı anlatım olmuş. verem desen, o devir herkes veremden geberiyor, ona lafım yok. tabii ki parasızlıktan ölmüş ama ne bileyim yine saçma.

.sevdiği kızın durumu çok daha iyice, bir gram para konusu geçmiyor. hala evliliği karşılar karşılayamaz muhabbetleri var. bahçede hastalıktan geberene kadar tutup eve bile almıyorlar. kötü yerlerde kalıyor, bir sürü sıkıntı çekiyor.

.arkadaşı desen numune bir karakter, devamlı aşağılamalar ama sonra tutup hizmetçi kızı becermeler, hamile bırakmalar. çocuğu olacağını öğrendiği vakit de güya en iyi arkadaşını ortada bırakmalar. 

.italya'ya iyileşmek için giden adamın yanında yardımcı olmuyor. oralarda ölüp kalıyor sonunda, mevzu da bundan ibaret. ha zaten öleceksin arkadaş, neden gidiyorsun? cevap arkadaşlarım yol parasını verdi, gitmezsem olmaz. böyle de bir romantizm. yataklarda sevişmemeler, kalp şekilli kıvrılmalar. şiirlerini de anlayamayınca, kusuruma bakmasınlar artık.

--- spoiler ---