5 Aralık 2016

Sully


filmin adı the bıyık olması lazımmış, o bıyıklar ne öyle abi? tamam orjinal halleri de bıyıklıymış ama bunların bıyığı biraz abartı olmuş. bir de tabii beyaz saç, mübarek kireç dökülmüş gibi. uçak görüntüleri de oyundan çıkma gibiydi, hatta film içindeki simülasyonlarla bile film çekilirmiş hani. pek para harcayamamışlar sanki. kendi kahramanlarını güzelce sıvazlamışlar. hafif şüphelendiriyorlar, hafif geriyorlar ama bir şey olmuyor. o açıdan biraz olaysız kalmış film. film olurmuş ama belki kazanın öncesinden alsalar, bilmesek böyle gerim gerim gerilsek, daha iyi olabilirmiş. ha bundan çok yapıldı diye yapmışlar ama ikinci yarısında da sorgulaması olurdu artık ne bileyim. her şeyi de biz mi söyleyelim? bir de biz nasıl bu olayı duymadık yahu, adam uçağı nehre indiriyor. kimsenin burnu kanamıyor. nasıl yumuşak iniş yapmış öyle şaştım kaldım.

--- spoiler ---

.uçak kazasıyla başlatıyorlar. pilotun kabuslarını görüyoruz. ilkin kafaları yiyor. hata mı ettim diyor? durduk yere geriliyor ya insan şaşırıyor. ülen herkesi kurtarmışsın işte niye geriliyorsun ki? 

.araştırmaya başlıyorlar, etraflıca araştırıyorlar. pilotumuz gergin, hayatında olumsuz pek bir şey yok. ailesi tam, parası tam ama işte sanki para derdi varmış gibi gösteriyorlar. emeklilik maaşı alamadan emekli ederlermiş. oha diyoruz, yoksa aç mı kalacaklar?

.tabii ki öyle bir şey yok. film olsun diye kaktırmışlar bunları. pek inanmadık yani. gereksiz geldi hatta. onun yerine başka şeyler doldurabilirlermiş. tenezzül bile etmemişler.

.sonra bir gün abimiz içki içerken "zamanlama" diyor. bilgisayar programları ve bunu baz alarak gerçekleştirilen insanlı kontrollerin hepsi piste geri dönebiliyor, lakin hiçbiri kuş çarpmasından sonra düşünme payı bırakmıyor.

.bu kaza araştıran tipler ne kadar malmış ki? bir düşünme payı bırakmıyorlar. sully abimiz duruşmanın olduğu gün sağlam bir ayar vererek düşünme payı bırakmaları gerektiğini söylüyor. 35 saniye ek süre veriyorlar ve deneyen iki pilot çakılıyor. adamın kahramanlığı onaylanıyor ve herkes mutlu mesut ve "canlı" şekilde film bitiyor.

.sonunda da gerçek insanları ve uçağı göstermişler. hayatta kalan yolcular ve gerçek sully abimiz ile bir poz vermişler. artık olay kalmamış bunu yapmışlar. kuşlara karşı bir önlemleri yok muymuş? o kadar kuşu heder mi ediyorlarmış? bu sorularla da başbaşa kalıyoruz. çok değil 7 sene önceymiş zaten, hala çözememişlerdir.

--- spoiler ---