27 Aralık 2017

The Secret Life of Cats


horizon belgesel serisinde de aynı adla bir bölüm varmış. çok yaratıcı bir ad değil tabii, hep benzer mevzuları döndürüp getiriyorlar ama izlemesi keyifli. bu belgesel tek bölümmüş ama ben herhalde horizon düblajcılarına kanıp horizon niyetine izlemiştim. fark etmez artık. her türlü kedi mevzusu için izlenebilir. görüntüler güzel, kediler güzel. bir kaç tane enterasan da olay yakalamışlar. aslında olayların bir kısmı çok sıradandı ama çok acayipmiş gibi anlatmayı ihmal etmemişler. fark etmez. güzel işte.

--- spoiler ---

.açık kalan ocağı uyaran kedi kardeş büyük iş başarmış ama biraz da denk gelmiş. ilk uyarmasını dinlememiş. saat dörtte kombi ateşlenecekmiş. ondan önce uyandırmayı başarmış da patlamayı önlemiş. patlama garanti değil zaten, tamam bir risk var kedi de uyandırmış ama denk gelmiş işte. neyse çok kurcalamayalım.

.kasıtlı dilsizlik mi ne varmış. öyle durumda olan bir veledi kedinin teki iyi etmiş. bu da biraz fazlaydı sanki. kedisi çok şirin bir yaratıktı, ona şüphe yok ama kedini anlatan bir hikayeyi sınıfta oku demiş de okumuşmuş. bir sürü yardım almışlardır herhalde.

.19. kattan düşen kedi hikayesi de çok olan bir hikaye. kötü bir olay ama belli bir yükseklikten sonra elemanlar süzülüyor ve bir şey olmuyor. tek bir kemiği bile kırılmamış, o biraz abartı ama yine de olsun. kadın da elimizdekilerin kıymetini bilmeyi öğretti diyor. mal pencerene sineklik taktır, bir önlem al işte. öyle şey mi olur? neyse neyse.

.belgeselin güzel bilgilerinden, eğer sallama değilse kedi beslemek kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyormuş. yalansa onların boynuna. ayrıca kedi severken stres düşüren renin hormonu da salgılanıyormuş. köpekler için de geçerlidir belki, belki de sadece iş olsun diye söylüyorlardır. ben bilemem.

.suyun içinde dalan kedi meselesinde van kedisi bilgisi vardı. van kedileri suyu severmiş. bunu pis ingilizlerden öğreniyoruz ama güzel bir bilgi. güzel görüntüler. tebrik ederiz.

.yaşlı bir iskoç kedisi vardı. tip aynı iskoç. özgür ruhluymuş. tüm mahalleyi sahiplenmiş. sahibi salıyormuş, kasabada dolanıyormuş. herkes de bakıyormuş. hikayeye bak sen yav. kedinin tipi çok acayip idi. 

.baştan itibaren yavru kediler gösterdiler, diline yakın çekim yapmaktan öte bilimsel bir bilgi yoktu. zaten hepsi söylendi bunları şirin şirin çekelim her türlü severler demişler. yavrular sıradan tekirlerdi. bir olay da olmadı. altı aylıkken dış dünyaya açılmışlar. baştan beri olay yarım kaldı, yapamamışlar bu kısmı ama olsun.

--- spoiler ---