6 Mart 2016

The Science of Interstellar


yahu bu son ne? adamlar filmle ilgili belgesel yapmak istememiş mi? yoksa konular bitmiş de salak salak liseli bilim fuarlarına falan geçmişler? üstüne veletlerin uzay çağına yönelik beyanatlarını falan yayınlıyorlar. bir filmle mi olacakmış bu iş? filmdeki olayların bilimsel temelleri falan diye izlediydim ama pek fazla bir açıklama yapmadılar. hele o filmin sonundaki kısımlar için bir açıklama pek beklediydim, açıklamayı bırak değinmediler bile, üzdüler beni. film haricinde evren hakkındaki popüler teorileri hızlıca tekrar etmişler, başka bir numarası yok.

--- spoiler ---

.filmin sonuda kara delik içinde ölmeden kalıyordu. bu olayın başına kadar geldiler de spagettileşme falan filan haricinde bir şey demedi. filmin bilimsel danışmanı varmış. tüm senaryoyu temel bilim üzerine kurmuşlar, dekoratif eşya kullanmayalım demişler de kara delik içinde nasıl hayatta kalıyorsun ülen? nasıl mesaj gönderiyorsun?

.yerçekimsel dalga meselesine geldiler ama son bilgilerden bahsedilmedi. en son keşfi açıldıydı, belgesel daha eski olmalı. sadece kozmik arkaplan ışımasındaki şekillere uygun polarize olmuş dalgaların tespitinden bahsetmişler, bu da yerçekimsel dalga ispatı falan dediler ama işte çok üstün körü bir açıklama oldu.

.bunun haricinde solucan deliğine geldiler ki filmdeki en takdire şayan iş buydu. böyle bir portal gibi değil de küre şeklindeki bir cisim olarak resmettiler, yerçekimine yaptığı etkiden tanıyorlar ve ona doğru gidiyorlardı. bundan başka da bilimsel temelli bir açıklama alamadık. gerisi zaten işte dünyanın sonu gelecek de uzaya gitmeliyiz de falan filan idi.

.arada bir sürü bilim insanı gösterdiler de konularla falan hiç alakası yoktu. galaksilerin merkezindeki kara deliklerle filmdeki bilimin ne alakası var mesela? filmde hiç mevzu buralara gelmemişti.

.sonuçta film odaklı olmamış, öyle yarım yamalak belgesel desen tam değil. sonu da işte uzaya gitmeliyiz, dünya yok olacak falan filan ile bitirdiler. dinozorları yok eden patlamadan bahsetmeseler olmazdı, ondan da bahsettiler. şu sibiryaya-rusyaya düşen göktaşı için görmediğim görüntüler vardı. onlar iyidi.

--- spoiler ---