26 Ağustos 2013

Stonehenge Decoded


imdb bilgilerini natgeo sayfasından pek eşleştiremedim ama yine de doğru kabul ettim, allah da kabul etsin. öyle kahvaltıda arkaya açacak bir şey bulamadan bunu izlemiş bulundum. pek tatmin edici bir tarafı yok. adamların iki gram taşı var döndüre döndüre belgeselini çekiyorlar arkadaş dedim. tamam mühim bir şey de olabilir ama kabak tadı verdi. arada düblaj müzik sorunları vardı, ses arkada kaldı hafiften. kaliteli bir işçilik değil yani...

--- spoiler ---

.en büyük sırrı, tahtadan yapılmış stonehenge'de toplu seks partileri düzenliyor olmaları imiş. ben bir bunu anladım. bir de yaptıkları en büyük keşif, anıtı yapmak için yerleşim yeri kurmuş olmaları imiş. bunun kalıntılarını buldular.

.stonehenge inşası ile ilgili gizem mizem olaylarına girmediler. yapının çevresinde de büyük yapılar olduğu meselesine girdiler. yoksa antik uzaylıların dediği gibi abicim tahta yok burada, orman yok falan muhabbeti yapılmadı. yapım aşamalarının canlandırmaları tahtadan düzenekler, çukurlar ile insan emeği ve alın teri ile yapıldığını gösteriyor idi.

.tabi uzaylı görmeyi beklemedik ama kolay bir şeymiş gibi gösterdiler. aslında mümkün olduğuna dair bir sürü belgesel de vardı neyse işte. asıl olay olayın sadece stonehenge olmadığı etrafının da bir sürü yapı ile çevrili olduğu idi.

.adamlar taşları ölülere saygı, atalarının onları kabul etmesi için kalıcı bir yer olması için, tahtadan olanı ise yaşama saygı olarak yapmışlar. birinde tören diğerinde şenlik yapıyorlar imiş. bir de ölülerini yakmak için acayip acayip yapılar yapmışlar. tüm muhabbet bu işte. 

.döndüre döndüre anlattıkları da bu, bizim göbekli tepe bu yapıdan 10bin yıl daha eski idi yanlış hatırlamıyorsam. hani çok büyük falan değil ama eskilik meselesi ile bunların esamesi okunmaz. üstelik işçilikten sağlamlıktan bahsediyorlar iyi güzel de, sağlam mı kalmış arkadaş? hani nerede?

--- spoiler ---