17 Eylül 2014

The Signal


aslında hoş film de ne bileyim akıl oyunları tarzına girmeseler daha iyi olurmuş. uzaylı şüphesi zaten yeterince ilgi çekici, bunun yerine amerika'nın 51. bölgesidir falan demek olayı sulandırmak gibi olmuş. hani inandık kandık meselesi mi yapmaya çalışmışlar? aslında insanı şüpheye düşürüyorlar ama beklenti bu değil aslında, beklenti tüm olayların nedeni idi. onu da tam açıklayamadılar bir iki cümle ile geçiştirdiler. matrix'den morpheus abi sakin tavırları ile iyi geliyor insana. esas kızımız bates motelden tanıdık. esas oğlan biraz kıl tüy bir tip ama müzikler ve görüntüler de hoş olunca izlendi ve bitti.

--- spoiler ---

.diyor ki nomad abimiz insan iradesi ile uzaylı teknolojisini birleştirdik. sanki o kadar matah bir şeymiymiş? evrende başka yok muymuş da bunun için bu kadar zahmete girmişler. delirenleri harcamalarının nedeni bundan mıymış yani? bir de şimdi deliren tipler oynanmamış insan mıydı? yoksa sadece uzay gemisindeki oyun odası tarzında bir şey miydi? gerçek değiller ise niye o sahneler çekildi?

.en mantıklı tahmin, hepsinin kaçırılan insanlar olduğu ve üzerlerinde test yaptıkları ve tepki verdiklerini "upgrade" ediyorlar ve olaylar gelişiyor. bizim ayaklarından sorun olan elemanı sonunda road runner'a çevirdiler resmen. kızınca ateşleniyor ve harita dışına çıktı. şimdi bu dünya içinde dünya hissi. truman show, matrix edası hoştu ama işte neden? o zayıf olunca beklenen çarpıcılığı yapmadı.

.esas kızımız gereksiz bagaj gibiydi. onun üzerinde ne denediler? nesi vardı ve ne oldu? koma neydi? baştan sonra yanda taşınan bir şey gibi oldu sonunda da aldılar gittiler. hani olaya aşk hikayesi katalım meselesinin zorlama hali olmuş. en azından bir işlevi olaydı iyidi.

.hacker hikayesi tatlıydı da fazla hızlı konuşunca he dedik geçtik, ilkin hikaye de buradan başlıyor. mit'i hackleyen tipin izini sürüyorlar. birbirlerine aşık atıyorlar falan derken sinyalini (daha doğrusu ip'sini) aratıp bulup delikanlıysa gidiyor yerine. kamera çekimlerindeki gri olayı da biraz komikti aslında. grileri göstermediklerine sevindim. hepsi numara olsa bile sonunda bir teknoloji olması iyi idi.

.esas uzaylıları göremedik sanki, morpheus abi esas uzaylıysa yüzü nerden bulmuşlar? uzaylılar nerden gelmişler? olayları neymiş? bu testler tamam olsa sonuçları ne olacak imiş? bunların hiç biri cevaplanmadı.

.uzaylı komplosu ve gerçek uzaylı meselesinde sıkıştı kaldı konu, sonunda da süper hızlı koşu ile uzay gemisinde oldukları şaşırtmacası ile bitti. kaçış planı dahil hepsi testmiş sonuçta da jason elemanının neden inanmadığı yahut sonunda kızarak süper elleri ile deprem yapınca inanmış mı olduğu falan oralar da belirsiz kaldı. elemana neyin testini yaptılar ve sonucu ne oldu? yarım kaldı.

.kurgunun akışı da filmin ikinci yarısı farklılaştı, birden yavaş çekimlere döndük, dünyalar yıkılmasını yavaş çekimde görmek iyi oldu da ne bileyim biraz sık sık yapınca ilk yarısını başka, ikinci yarısını başka kişi çekmiş gibi olmuş.

--- spoiler ---