19 Ağustos 2014

Divergent


film hunger games'in pastasına talip olarak çıkmış herhalde. bu da mı kitaptan uyarlama bilmiyorum ama fena halde esinlenmişler artık. kim kimden esinlenmişse bilmiyorum. birebir aynı değil de genel konsept aynı. sonunu beğenmedim, olayların akışı ve gelecek dünyası fikri biraz zorlama. müzikler ve görüntüler fena değil. sevgili nikita'yı figuran gibi oynatmışlar yazık etmişler. esas kız yerine o oynasa film uçarmış diyorum hehe. neyse iki saat vakit öldüreyim şöyle bilim kurgulu maceralı, eğitim görmeli bir film olsun isteniyorsa işe yarayabilir.

--- spoiler ---

.gelecek dünyası savaşlardan sonra yamulmuş. insanların çoğu ölmüş, duvar ardına atmış şanslı bir azınlık da hayatta kalmış. önceliklde o duvarın nesini aşamamışlar diyerek başlıyorum söze. neyse çok da detaya girmeyelim çıkamayız. bu sevgili topluluğumuzun insan doğasına dair lafları fena değildi. hırsızlıktan yalancılığa, kötülükten kendini düşünmeye kadar bir sürü olumsuz durumun nedeni insan doğası imiş ve buna savaş açmış sevgili bilge halkımız.

.ergenler belli bir yaştan sonra toplumdaki 5 sınıftan birini seçmeye zorlanıyorlar. grup aileden öndedir prensibince seçtikleri grup ile yaşamaya devam ediyorlar. yani fikir olarak iyi güzel de öncelikle test saçmalığı var, madem teste göre belirlemeyeceksin niye test yapıyorsun. ardından gruplar arası geçiş tanıyorsan yani bildiğin kast sistemi değilse niye bir grubu seçen diğerine geçemiyor? nedir bu manyaklığın nedeni? hepsi olay olsun diye yapılmış saçma işler gibi geldi bana.

.neyse sevgili fedakar kızımız (ha bu arada grupları sayalım, adli abiler, polis abiler, bilge abiler, fedakar abiler ve çiftçi abiler) teste giriyor ve sevgili nikita bunun uyumsuz olduğunu görüyor. testi hasır altı edip sen fedakar abileri seç, etliye sütlüye karışma diyor.

.ama durur mu bu ergen kızımız, hoplaya sıçaraya gelen polis abileri görünce canı çekiyor ve tutuyor onlara katılıyor. ulan niye koşa koşa yürüyorsunuz? niye daha taşa tırnamıyorsunuz? acayip komik görünüyor aslında ya neyse adamlar görevlerine o kadar bağlılar ki yerlerinde duramıyorlar demek. ergen mıktatısı hesabı katılan katılana. tabi eğitimleri zormuş, grupsuz bırakıveriyorlarmış insanları. deli rekabet varmış şuymuş buymuş.

.olaylar ilerlerken korku testlerinde her şeyin yalan olduğunu kavrama yeteneği ortaya çıkan sevgili uyumsuz kızımız daha ilk atlayıştan beri elektriklenen four adlı elemanla yakınlaşmalara devam ediyor. gördüğüm en saçma yakınlaşma olayıydı herhalde.

.kızı koruyor, kolluyor, kavrıyor falan derken. testlerden geçip de polis abilere katılmaya töreninden sonra bilge abiler, polis abileri manipüle ederek elinde yönetim bulunan fedakar abilere saldırı düzenliyorlar. polislerin kafalara devamlı zaten enjekte ediyorlardı. en son robota çevirecek bir şey enjekte ediyorlar ve esas kızımızın ailesine dalıyorlar.

.ana baba ölüyor, bu biraz saçma oldu ama yine de beklenmedik bir şey olduğundan iyi oldu. four adlı eleman yakalanıyor ve filmin herhalde tek en iyi sahnesi. esas kızımıza karşı four'un temiz yıkanmış beyni karşı karşıya geliyor. yine uyumsuz kızımız beklenmedik bir hareket ile silahı four'a değil de kendi kafaya doğrultuyor ve ilanı aşk ediyor. aşk bir beyin kimyası olayıdır lafını selam çakarcasına düzeltiyor kafayı ve ortamdaki silahlıları indiriyor four abimiz, daha sonra bilge ele başı sevgili titanik hatununun (emin olamadım, neden hala genç diye) beynine kontrol sıvısı enjekte ederek fedakar abileri kurtarmış oluyorlar.

.iyi güzel derken ortamdan kaçıyorlar, polis ele başları bunları kovalıyor ve trene binip atlayıp gidiyorlar. iyi de nereye? çok mu cesurlar? çok mu maceraperestler? hani nerde mücadele? polislerden iyi olanları toplayıp bir karşı atak niye yapmıyorlar? bilge abilerin tekrar dalmayacakları ne malum? tamamen sonu boşa çıkartıp, biz böyle bir halt ettik ama artık nereye giderse hayat diye bitiriyorlar.

.uyumsuz meselesindeki özgür irade, seçimler falan filan meseleleri iyi hoş da boşa çıktı hepsi. hele kek gibi bir uyumsuzun avlanması, four'un uyumsuz olup da farkedilme anı falan hepsi komik derece saçmaydı. film akışı ile şaşırtmaya çalışmış herhalde de hiç olmamış işte.

--- spoiler ---