2 Haziran 2016

10 Cloverfield Lane


bir garip bir iş olmuş, ne yapmışlar böyle diyor insan. devamında film olacakmış gibi bitirmişler, hani devamı olursa o zaman biraz saçma olur ama şu haliyle kim kimi şaşırtıyor, nasıl beklenmedik son yaparız demişler herhalde. ilkin psikolojik gerilim zannediyor insan, manyağın teki var gibi. sonra işler öyle gitmiyor gibi yaparken karman çorman oluyor. korku yerine gerilim için işe yarar bir film. müzikleri kafa ağrıtıyor. öyle akılda kalan melodileri yok, arada müzik aletinin çaldığı hoş şarkılar vardı o kadar. görüntüleri fena değil. üç dört oyuncu ile ortaya bir film yapalım demişler. şaşırtalım bolca demişler, şaşırtmalarını beklendiği için insan şaşırmıyor ama yine de türüne göre hoş denebilir.

--- spoiler ---

.adam hakkaten manyakmış ve hakkaten uzaylı varmış. bu ikisinin bir olacağını pek tahmin etmiyor insan. bir yerden sonra ya uzaylı var adam akıllı, ya uzaylı yok adam manyak diyor ama işte adamların abartı şaşırtması da bu oluyor. hem uzaylı var, hem adam manyak.

.araba kazasıyla başlıyor olaylar. adamın arabasındaki çizikler ile ilk şüphemize kavuşuyoruz. adam hayatat kalma uzmanı imiş. dünyanın son gününe hazırlanıyormuş ama önceden sığınağında da bir kızı alıkoymuş bir manyakmış işte.

.başta şüpheli, kelepçeli uyanış, sonra kaçmaya yelteniş ve kapıda eriyen kadın yüzü görmemiz ile dünyada bir şeylerin ters gittiğini anlamız. sonra işlerin iyi gitmedi. üçü birlikte iyi anlaşması ve zamanın geçişi ve son düzlükte adamın bir sırrının olduğunu öğrenmeleri.

.birlikte kaçış planı yapmaları ama yakalanmaları. diğer adamın kafadan kurşun yemesi ve sulfrik asitte eritilmesi, kadın tek başına tekrar kaldığı yerden giysiyi örmeye devam etmesi. hani kaçacak ama dışarda erimek istemiyor. derken adamın odasınd giysiyi bulması ile başlayan hengame, kaçarken tüm sığınağı patlatması. adamın yüzünü falan yakması. 

.derken dışarı çıkması ama o da nesi? kuşlar uçuyor. hava zehirli değil. hepsi yalan mıymış olayı? oha diyor insan ilk şaşırtmaca gibi ama ufukta bir şeyler görünüyor. son şaşırtmaca, uzaylı! hakkaten uzaylı gelmiş. gürültü falan yapıyorlar. kızı almaya geliyorlar, kız uzaylı savaşçısı oluyor iki dakikada. molotof kokteyli ile uzaylı gemisi indiriyor ve yoluna devam ediyor.

.son kısmı çok abartıydı ama artık "yok artık" dedirten hafif gülümseten cinsten idi. tabii bu uzaylılar nasıl bir teknoloji ise insanlar kazanmaya başlamış, sığınaktaki insanları falan tespit edemiyorlar. öyle arada zehirli gaz atıyorlarmış. yüzü yanan kadını da onlar yapmış. böyle işte karman çorman ve abartı bir bitiş.

.sonuç olarak iki tane hata ediyorlar diyebilirim. birincisi dışarda ne olduğunu bilmediğin için yeraltı sığınağını yok etmeden adamı etkisiz hale getirmeliydin. adam üşenmemiş süper bir sığınak yapmış, yıllarca yetecek yiyecek, resmen altın değerinde. her şeyleri vardı yani. 

.ikincisi o kadar detaylı düşünülmüş sığınakta nasıl telsiz olmaz? uydu bilmem nesi var diyordu mesela ama hiç o tarafa gitmediler. dışardaki dünya hakkında bu kadar tantana yapmadan, bir tane telsiz olması gerekirdi. tabii sonuçta dışarda kıyamet de kopsa adamın manyak olduğunu anlamışlardı ama olsun.

--- spoiler ---