26 Haziran 2017

Westworld


bu hikaye kimin hikayesidir bilmiyorum. ilk bu filmden çıktıysa yine saygı duyacağım ama adamlar ne ellerindeki imkanları bilmiş, ne hikayenin temelini bilmiş. öyle ortalığa bir şeyler saçmışlar. sonra gerilim yapalım demişler ama ciddi komik olmuş. neden hikayeye bir temel koymamışlar? bu kadar düşünmüşler güya ama salt insanlara baş kaldıran robot geyiği olmuş. bir sürü derinlik ekleyebilirlerdi. onun yerine çakma teknoloji görüntüleri koyalım demişler. böyle araya devremsi görüntüler. minik tornavidalarla çevirip ayar veriyorlar. filmden bu yana 44 sene geçmiş, insana komik geliyor. şu an güncel dizisinin üzerinden 44 sene geçince komik gelecek mi? insan onu merak ediyor. ha şimdi doğal görünüyor, robotlar da doğal görünüyor. o zamanlar adamlar şaka gibi göründüğünü fark etmişlerdir ama bu kadar oluyor demişlerdir diye tahmin ediyorum. müzikleri de bundan almışlar ona hayret ettim, benzer müzikler ama cidden üzerine çok çalışmışlar. en son kaçış sahnesindeki gergin piano falan dizinin esas müziklerindendi.

--- spoiler ---

.adamlar fanteziyi geniş tutmuş. sadece westworld değil, romalılar ve orta çağlılardan da iki tane dünya kurmuşlar. tabii kafada kurmuşlar hepsini. olay aynı olay, hepsi robot, hepsi üretilmiş. ziyaretçiler günlük bin dolara istediklerini yapmaya geliyorlar. böyle bir tanıtımla başlıyor. en son da bu tanıtımın sesleri ile bitiyor.

.arasında da hafiftan christian bale'e benzettiğim tecrübeli tip, bir de ilk defa buraya gelen quinn'e benzettiğim bıyıklı nonoş kılıklı bir tip koymuşlar. aslında benzer ikili dizide de var ama bunlarınki cidden sıkıntılıydı.

.neymiş efendim işte burası çok acayipmiş, istediklerini yapıyorlarmış. olay olarak yine diziyi takip eden kısımlar var ama çok yüzeysel, zaten kim kodluyor kim yapıyor. bilinç nedir? insan nerde başlar nerde biter gibi muhabbetlere hiç girmemişler. sadece içki içiyorlar, kavga ediyorlar.

.birden robotlar çıldırmaya başlıyor. sebebi falan da yok. yılandan başlıyor, ondan önce de ufak tefek bir şeyler oluyor ama insana ilk zarar veren göndermeli, yılanın teki. sonra bizim keltoş abi, iki kıl kuyruk tipin peşine düşüyor. adamı iki defa öldürmüşlerdi. dönüp intikam alıyor gibi. tecrübeli tipe şak diye mermiyi veriyor ölüyor. bıyıklı da allahına kitabına bakmadan topukluyor. diğer dünyaya kaçıyor, derken adamın ısı sensörleri falan varmış, bunu meşalelerin orada göremiyor. yakıyor adamı ama ölmüyormuş. nasıl ölmüyorsa artık, dönüp gelip gerginlik yaratıp ölüyor. adam da kurtuluyor.

.kadının tekine yardım ediyor, su veriyor. meğer robotmuş. sadece ellerinden anlıyorlarmış. elleri mükemmelleştirememişler. şaka gibi bu da, bir sebebi var mı bilmiyorum ama yapımı en zoru eller mi yani şimdi? kim düşünmüşse artık komik geliyor işte insana.

.kadını ayırt edememesinden insan nerde biter, başlar meselesi yapmış olabilirler belki ama yine de komik. bir de işte orta çağ kralları, şovalyeleri kapışmaları eklemişler. iyice saçma sapan olmuş. kara şovalye adamı öldürüyor. adam da şişko çakıcı bir tip. seks için hazırlanmış robota yanaşıyor, kabul etmiyor. bu da bir isyan imiş. kim yaptıysa artık oralar falan tümden kapalı. biz başlattık siz devam ettirin diye bir film yapmışlar herhalde.

--- spoiler ---