21 Ekim 2014

Shutter


2008 yapımı shutter isimli filmin orjinaliymiş. şimdi amerikan versiyona tukaka denir hep ama ben orjinal versiyonu o kadar beğenmedim. yani düşündüm taşındım ikisi de aynı düzeyde film dedim kendimce. bir kere korku ve gerilim unsurları taylandlı abilerin bulduğu bir şey değil ki? genelde japon korku filmlerinde gördüğümüz olaylar oluyor. oyunculara baktığımız zaman orjinalinin oyuncuları fena tipler olmasa da amerikalı oyunculara aşinayız şimdi, eğri oturalım doğru konuşalım. filmin orjinalitesi hikayesinde gizli, gizemli unsurları amerikada çözünce orjinalinde o kadar şaşkınlık yaşamıyor insan. hani belki ilk bu filmi sonra 2008 yapımı olanı izlesem daha değişik gelebilirdi ama şimdi böyle oldu. ne şiş yansın ne kebap, hepsinin emeklerine sağlık hehe.

--- spoiler ---

.orjinal dilde isim koysalarmış iyimiş. varsa da imdb'de göremediğimden aynı isimle bir kayıt açmış olacağım. 2008 filminde tecavüz meselesinde esas oğlan biraz daha kötücüldü sanki, bu filmde biraz daha suçlu hissetmiş kendini. toydum ne yaptığımı bilmiyordum falan dedi, tecavüz fotolarını çekerken de zaten eli ayağına dolanmış. gözler yaşarmış falan filan.

.son fark etme ve kurtulma açısından da farklıydı. sırtında olduğunu fark edince bu filmde pencereden düştü ama ölmedi. 2008 filminde başka şeyler oluyordu. sanki o bu açıdan biraz daha iyiceydi.

.2004 olmasından mıdır bilmiyorum, makyajlar o kadar iyi değildi. çok da korkuttuğunu söyleyemem. intihar etmiş kızının çürümüş cesedini saklayan annenin bakışları daha korkunçtu. hele o kızı bulma anları falan fenaydı. ilk izlediğim filmde de irkildiydim sanki.

.ayrıntılı sahnelerde de bir benzerlik olabilir. tamamiyle hatırlamıyorum filmi, kız arkadaşının olayı çözmesi. fotoları dizip elinde hızlıca ardarda baktığında uzandığı yerden olay fotolarının çıkması falan iyidi tabi. kız terk ettikten sonra hesaplaşma olayı bu film için biraz saçma oldu.

.son gizem çözümü, adamın sırtına binmesi meselesi iyidi. sırta biniş açısı olarak iki filmde aynı mıydı bilmiyorum ama bu filmde "ebişmiş" gibiydi. şöyle biraz daha egzantrik bir biniş olabilirdi hehe.

.sonuç olarak bir garip aşk hikayesidir bu. esas yakışlıklı oğlanımıza aşık olmuş, garip bir kızın öyküsü. duyguları ile oynanır sonra sarhoş arkadaşlar tarafından tecavüze uğrar. sevgilisi olacak adam da bu olayı fotoğrafla şantaj malzemesi haline getirir. tabi gizli saklı sevgililikmiş bunlar. öyle sevgililikten hayır gelmeyeceği ortada, neyse işte kız intihar eder ama ruhu intikamcı ruh olarak kalır ve arkadaşlarını teker teker öldürür. esas sevdiceğini de akıl hastanesine yollar ve film biter.

--- spoiler ---