9 Ocak 2017

The Thing


yine kült bir yapım, yine ben beğenmedim. eski filmlere alerjim var ama sanırım en kötüsü seksenler civarı. hani bilgisayarlar yeni gelmiş, teknolojiler yeni, böyle çok acayip şeyler gibi koymuşlar. ballandıra ballandıra göstermişler. şimdi komik geliyor insana. tamam zamanın iyisidir, tamam belli bir kafası var filmin ama işte o kadar. antartika da çok ikna edici gelmedi. bütün parayı alev makinesine ve patlamalara ayırmış olabilirler. ben daha çok psikolojik gerilim gibi düşünmüştüm, öyle de değildi. bilim kurgusu yetersiz geldi, korkusu zaten pek yok. biraz gizemi vardı. sonunda ne olduğu belli olmadı. yine kendinden sonra gelen filmlere bir yol gösterici olmuş olabilir, ağır konuştuysam haklarını helal etsinler. hele hele o standart korku filmi efektlerini duydukça bastım küfrü.

--- spoiler ---

.köpek kovalama sahnesi ile başlıyor. filmde bol bol köpek ölüyor, ondan da pek sevmedim herhalde. tamam maket oldukları çok belli, o yüzden çok etkili olmuyor ama yine de kötü yani. insan kötü hissediyor.

.köpeğe niye ateş ediyor, niye bomba atıyorlar diye başlıyoruz. köpek ta uzaklardan helikopterle peşine düştükleri halde vurulamıyor ve amerikan kampına gelip uzaylıyı taşıyabiliyor. nasıl yani diyor insan? nasıl vuramadınız? nasıl helikopterden hızlı koştu? kampın burada olduğunu nerden bildi? bunlar hiç açıklanmıyor.

.derken bizim amerikalıların antartika kampında başlıyor macera, önce köpek acayip hareketler ediyor. diğer köpeklerin yanına kapattıkları vakit, içinden uzaylı fışkırıyor. diğer köpekleri harcıyor, kaçanlar kurtuluyor ama hepsi enfekte oluyor diye ya da artık ne diyeyse diğerlerini de öldürüyorlar.

.norveçlilerin kampına bakmaya gidiyorlar, bakıyorlar acayip bir mahluk. gemiyi de görüyorlar sanırım, uzaylı olduğu anlaşılıyor ama bulaşıcı bir şey, insan şekline girip dünyaya yayılmak istiyor. bunun hesaplamasını yapan tip insan zannediyoruz ama o da uzaylıymış. uzay gemisi inşaa etmeye çalışıyormuş. bu da biraz şaka gibi. teknolojik imkanları var mı? bilgiyi nerden alıyor? bu kadar uyum sağlamış mı? madem öyle niye bunlarla takılıyor? niye helikoptere atlayıp gitmedi de onun parçalarını çıkarıp bozdu? 

.hani sanki buzlarda olay yaratalım tipler birbirine düşsün meselesi yapmışlar. insanlığa bulaştırmak istememişler ama sonunda ölüp ölmediği belli değil, belki insanlığa bulaşmıştır. bunun da pek bir önemi yok der gibi bitirdiler. e o zaman o kadar tantana yapmayacaksın. mesele başka olacak.

.kan akıtıp ateş basma testi iyidi. oradaki gerginlik ve kaptan fışkıran yaratık sahnesi en iyi sahnesi herhalde. sonra üzerine elemanın teki insan çıkınca, evet beyler çok şey atlattınız biliyorum ama deyip köpürerek çözün lan beni demesine güldüm. zaten herkes birbirine bağırarak konuşuyor. o zamanlar böyle ekol var herhalde.

.suratları ekranı ortalayarak çekimler, manidar ses tonlamaları, acayip tripler, yumruk sesleri, patlama seslerinin aynılığı, bitmeyen patlamalar ve eldeki alev makinesi, filmin özeti böyleydi herhalde.

--- spoiler ---