18 Ocak 2013

Kon-Tiki


filmi temiz ve güzel çekmişler, izlerken fazla kastırmıyor. biyografi olduğunu bilerek izledim ama olaylar yetersiz geldi bana. tamam büyük iş yapılmış hatta 1950 yapımı belgeseli de varmış amma velakin sonuçta ağızda kekremsi bir tat bıraktı. senaryosu ya da gerçek olayları diyelim filmin güzelliğini kaldıramamış.

--- spoiler ---

.kesinlikle biri ölmeli ya da bir yerleri kopmalıydı. bu kadar da açık ve net söylüyorum. aksiyon demişler de ne aksiyonu oldu hatırlamadım. aksiyonluk pek bir olay olmadı ki oturup aksiyon sahnesi çeksinler.

.Thor Heyerdahl adında bir zat çok çılgın gezmesi tozması var üstüne bilim insanı ama yüzme bilmiyor. bir gün bir teori ile geliyor, mevcut teorileri ortadan kaldıran çılgın bir teori. kimse basmak istemiyor bunun yazdığını, biri de madem öyle gerçekleştir de görelim diyor.

.o anda thor'un aklında şimşek çakıyor niyeyse hehe, neyse işte o vakitten sonra eski insanların yaptığı gibi bir okyanus ötesi seyahat yapmaya kafayı koyuyor. tayfayı ayarlıyor, peru'dan maddi destek de alıyor. türkler de olsa aynı tepkiyi verirdi herhalde.

.derken yola çıkıyorlar, bir balina geçimi, bir köpek balığı saldırısı, bir fırtınadan başka bir şey olmuyor. sönük kalıyor haliyle, finali de biraz hareketli olsun demiş tiki herhalde o yüzden adanın taşlık bölgesinden çıkmak için gel git dalgalarına binmeye çalışıyorlar, ip kopuyor mopuyor ama hallediyorlar ve böylelikle burunları bile kanamadan hop mutlu son.

.köpek balığını kapma sahnesi pek iyi idi, kan pek olmamış gibi ama belki köpek balığı kanı öyledir hehe ne bileyim. ayrıca balina geçim sahnesi de pek tatlıydı ama bir olay olmadı. ne bileyim hayvanlar yol gösterse, acayip bir olay olsa, ya da sebillik çekseler. biri ölse... bunlardan biri olsa film süper olurmuş. biyografi yerine esinlenerek yapsalar daha iyi olurmuş bellki de bilemedim.

--- spoiler ---