22 Mayıs 2014

Stephen Hawking's Science of the Future


belgesel serisi gibi ama değil mi tam çözemedim açıkçası. yine denk geldi izledim, çok da feyz alamadım, bir iki mesele enteresan geldi, gerisi zorlamaydı. gelecek de bir gün gelecek bakalım neler neler gelecek, çoğu şey şimdiden belli olsa bile bir keşfe bakıyor her şeyin değişmesi o yüzden öngörüler de pek manalı olmuyor. hawking amcanın karizma yerle bir yani...

evet detaylarına sonradan baktım tvdb'deki bilgisine göre bu belgesel serisi imiş ama kalan bölümlerine büyük ihtimal bakmam gibi. büyük konuşmayayım tabi, çok sıkılırsam bakarım sonra bölümleri seri kıvamına getiririm artık. şimdilik tekil olarak dursun.

s01e06:
Hyper Connections

--- spoiler ---

.hyper net mi neydi ilk konu, makinalar birbirleri ile iletişim kuracakmış. skynet miydi neydi terminatör'de onun gibi yapay zeka ve makinaların kendi başlarına hareket etme olayına girdiler. ilk olay ilgi çekiciydi zaten. keşke bu mümkün olsa da savaş falan çıksa, çok tatlı olur robotlarla kapışmak falan. insanlığın kökünü kuruturlarsa da hiç üzülmem. dünya onların olsun anasını satayım. insanların geldikleri yer belli zaten.

.neyse yapay zeka ile hareket eden dört pervaneli minik helikopterler ile başladılar, kısa bir ingilizce adı var ama şimdi zahmet edip yazamayacağım. havada kalışları güzeldi, slalom yapması falan, bunu öğrenmesi ve diğerlerine aktarması da güzeldi. sonra top yakalama ve atma işlemlerini de güzelce yaptı. detayları göstermediler ama oldukça başarılı idi. tabi bu minik teknoloji ile tepemizde bizi gözleyecek yapay zekalar olması, insansız hava araçlarındaki manyaklığı düşününce o kadar da iyi olmuyor yani.

.uçma deneyimi ve güvercinler ile ilgili meseleler vardı. dikkatimi çok veremedim ama çok da ehemmiyetli bir şey değildi. kafaları sabit imiş uçarken bunların onu taklit etmeye çalışıyorlar. benzeri bir model yapmışlar. bunun nedenini de konma meselesi olduğunu söylüyorlar. konan uçak hehe, şaka gibiydi biraz. bir işe yararsa tükürdüğümü yalarım buradan.

.elektrikli araba, yarış arabası tadında olanın da maliyeti ne kadar kim bilir. iyi güzel de ne bileyim işte uygulanmadıktan sonra gelecekte olacak demenin manası yok yani.

.kanı pıhtılaştıran deniz kabuklusu olayı vardı. tıpta işe yarar bir şey ama öyle çok janjanlı gelmedi bana. diğer metodlara göre artısı nedir, müthiş bir ayrıntı yakalayamadım.

.unuttuğum başka bir tane daha olay vardı ya neyse çok da yazmışım zaten gerek yokmuş bu kadar. dizi bölümü mü yoksa müstakil dizi mi onunla uğraşmamak için yazmayacaktım bile.

--- spoiler ---

s01e01:
Virtual World

--- spoiler ---

.bakmam diye büyük konuşmuşum ama yeni kayıt oluşturmaktansa böyle ekleme yaparak bir şeyler yazayım çünkü yarım yamalak baktım, ayıp olmasın şimdi bir kayda. öncelikle yine pek ehemmiyetli bilgiler yoktu. şaka gibi kısımlar vardı. sanal dünya üzerine bilim insanlarının bölüm bölüm denemeler yaptığı bir şekilde aktarım gerçekleştirdiler.

.ilk sanal gerçeklik ve askeri alanlarda kullanımına girdiler. ekipmanlar ile askerleri sanal dünyaya sokup bir senaryoda eğitimlerini gerçekleştiriyorlarmış. çizimler o kadar iyi değilmiş ama alanda bulundukları yerleri bilgisayar ortamına aktarmaları ve gerçekçi olduğunu söylemesi fena değildi.

.yapay organ basmak, hücre yazıcısı gibi şeylere geçtiler daha sonra, bu konuda daha iyi açıklamaların olduğu belgeseller izlemiştim, pek de bir şey çıkmadı sonuç itibariyle.

.üç boyutlu gösteren bir aparat falan iyidi de bunun neresi gelecek bilmi düzeyinde onu pek anlamadım çünkü bahsettiği teknoloji halihazırda yok mu?

.son kısımda da beyin okuma meselesine geldiler, hani sanal dünyada klavyelere gerek kalmayacak düşünce okunacak falan filan. harfler ile beyin sinyallerini kaydedip sonra düşündüğü kelimeyi bulduklarını iddia ettiler de allahın havai lafını bile zar zor tespit ettiler. bunu başarı gibi aktarmaları da enteresan geldi. geldiğimiz nokta buysa iyi değil tabi. halil amcaya da selamlar.

--- spoiler ---

s01e0x:

--- spoiler ---

.iyi ki tek tek başlık açmamışım, hem bölüme tam bakamadım hem bölüm ismi yok resmen, adamlar ortaya karışık bölüm yapıyorlar üstelik. daha önce gördüğümüz görüntüleri de serpiştiriyorlar. öyle yapalım da belgesel olsun edasıyla takılmışlar ama yine de enteresan teknolojiler gördük o yüzden çok da kötü konuşmayalım.

.ilk insan modellemesi meselesi vardı. kendi robotunu yapan japon abimizi yine gördük. gerçekçidir değildir, bir şeyler eksik hissiyatından bahsettiler de sonra olayı sanal gerçekliğe taşıdılar. orada biraz aşmış abiler, cidden sonuç hiç fena değildi. son dönem oyunlarda animasyonları falan hiç bilmiyorum ama abimizin kendi modellediği yüzü cidden gerçeğe oldukça yakın idi. ağız içleri ve ruhsuz bakışlar haricinde cidden deri falan gerçek gibi.

.bunun için de özel bir ışık sistemi kullanıyorlar, tam boyut için 6666 tane ışık koyduk dediler, nasıl bir rakamsa artık. yeşil ekran haricinde adamı her açıdan sanal sisteme alıp bunu istediğin ortama aktarabiliyorlar. her açıdan bir sürü görüntü çekip işlem yapmak gibi enterasan ve zor bir süreç. pek uygulanabilir değil herhalde ki ilk kez gördük.

.ekran yansıtma, slayt gösterisi yapma şeysinin adı neydi şu an aklıma gelmedi. ona özel bir teknoloji ekleyerek güzel bir şey yapmış abiler. dokunmayı algılayan bir sistem, yakınlık olunca maviye dönüyor ve bunu algılayıp komut dinliyor. bu de her yüzeye ekran yansıtıp tepki alabilmeyi sağlıyor. koltuğun yanından ses açıp kapatmak, masadan video kontrol etmek, yemek tezgahında tarif ayarlamak falan filan akla hayale gelmez güzel bir şey. kullanımı yaygınlaşması lazım da en önemli sorunu değişen ışıkta görüntüsünün bozulması olacak herhalde.

.geri kalan bölümde alakasız bir şekilde farelere geçtik, doğurganlıklarını azaltacak bir yol bulmuşlar da ondan bahsediyorlar. zehirler etkisizmiş falan filan. şehirle ilgili bölüm mü? yoksa başka bir bölüm mü? karıştırdılar mı ondan hiç anlamadım. bağlantıyı da kuramadım.

--- spoiler ---

s01e05:
Designer Human

--- spoiler ---

.bölümde yine salak tipler vardı. şu hindu kırması bilim kadınına cidden uyuz oluyorum. halil abimiz de sinir bozucuydu bu bölümde. insan vücüdunu geliştirme yöntemleri ya da engellilere yönelik teknolojik gelişmelere ayırmışlar bölümü.

.zihin gelişimi, matematiksel beceriyi artırmak ile başladılar. halil abi ve bir tane aptal kadın teste tabi tutuluyor. belli bölgelere elektrik verilince daha iyi çalışıyormuş beyin. pek ikna edemediler beni. test de saçmaydı. teorik fizikçi elemana matematik soruyorlar falan filan yani. biraz daha iyileşmişmiş.

.bacak protezi ve diz modellemesi iyi idi. bildiğin gerçek gibi yürüyordu insanlar. en enterasan kısmı buydu sanırım. göz meselesi de iyi ama dizin son hali olmuş gibi görünüyordu. tabi uygulama için daha çok seneler varmış ama adamlar tamamlamış gibi. dizi inceleyip modellemesi enteresan tabi.

.çapraz bağlar meselesinde vücudun kendini onarması meselesi vardı. salak kadına dikkatim dağıldı. domuz dizindeki çapraz bağın kuvvetini göstermek için öğrencilere halat çekmece oynatıyorlar domuz dizi ile... ulan siz nasıl bilim insanı oldunuz diye sorasım geldi. bir aletle ölçsenize. arkada da kadın gülüyor. hey allahım.

.körlerin görmesini sağlayacak bir sistem geliştiriyormuş kadının teki. çalışmayan göz hücrelerini atlayacak görme sinyallerini taklit eden bir çip, fikir güzel de uygulama uzun sürecek gibi görünüyor. eğer olursa üstün görüş de verilebilecekmiş.

.son kısmını amerikan askerlerine ayırmışlar. giyisi tasarımlarını inceledik. adamlar fena uğraşıyor orası kesin de çok da bir şey göstermediler son kısımda. sadece ağırlık dağılımı ile performans etkisi ve tabi bununla giyisi tasarımının yeri ve önemini anlatmış oldular.

--- spoiler ---