20 Kasım 2016

Hell or High Water


müzikleri hoş, görüntüleri ayrı bir güzel. adamlar düz manzara çekmiş ama hakkıyla çekmiş, çerçevesiylen, renkleriylen, ne bileyim izlerken rahatça izletiyor kendini ama işte senaryodaki bir şeye pek fena taktım, o canımı sıktı. bankacılık ve ipotek sistemine ağır gönderme yapalım demişler, onun için böyle etmişler sanki ama yine de içime sinmedi. öncelikle hikaye olmalı çünkü... sen bırak hikayeni anlat, sonra neye geçireceksen lafını geçir. öbür türlü niye film neyin çekiyoruz ki? ne gerek var? mesajı çak gitsin. karakterler, tanıdık tipler, iyidi hepsi. şerif rolündeki abimizin ağız hareketlerine hasta oldum. daha önce benzer tipe girmiş miydi ki? bir yandan tanıdık geldi ama bilemedim. vahşi batı için kategorim henüz yok, açsam mı bir kategori bilemedim. ikinci eser şimdilik.

--- spoiler ---

.aslında öyle çok da vahşi batı sayılmaz, en azından nişancılık açısından. takip kısımları sayılıyor mudur bilmiyorum ama komple kaçıştı aslında. banka soyup kaçıyorlar ve öyle devam ediyor.

.şimdi aklıma takılan meseleye gelirsem eğer kendileri de son kısımda tekrar etti. adammların arazisinde belki bir aylık gelirle evin ipotek masraflarını karşılamarı mümkün iken neden banka soymaya giriştiler. sırf bu mantık yüzünden kardeşini tutuklamadılar. görgü tanıkları, yanındaki kardeşidir bile demişti ama elemanı suça bağlayacak bir şey bulamadılar. nasıl bulamadılar?

.şerif buna ayar oldu, geldi güzelce ayar verdi ama film öyle bitti. zeki kardeşin yanına kar kaldı. hepsi sadece bankacılık sistemi eleştirisi miydi yani? banka borcunu bankaların bozuklukları ile ödediler, evlerinin ipotek olduğu bankada sıra şekilde bu işi yapmaları, sonraki bankayı da ortaya çıkardı. hani körün gözüne parmak iş yaptılar, sonunda da yakalandılar.

.insanların bunları takip etmesi de garipti, neyse ki öyle bir  yola girmediler. son işlerinde banka doluydu. içlerinde silahlı olanları olaya karıştı, güvenlik görevlisi olaya karıştı. iki kişi öldürdüler. böylece ortalığı karıştırmış oldular. zaten aptal büyük kardeş pek umursamıyrodu bunu, son aşamada kardeşi ile gitmek yerine kendini feda etmiş oldu.

.hani arabada iki kişi olsaydı, araba değişikliği sonrası yine yakalanırlar mıydı? sırf bunun için yolları ayrılmış olamaz değil mi? orayı da biraz zorlama buldum.

.bunun haricinde kızıldereli göndermeleri, yine bunlar üzerinden bankalara göndermeleri. esas şerif ve yardımcısı falan çok iyidi. 

.kardeşinin neden içeri atılmadığını doğru düzgün toparlasalar daha iyi olacakmış ama böylesini uygun görmüşler, o halde bize bok yemek düşer.

.müziklerinin hepsi güzeldi aslında ama bir tanesini seçtim artık, diğerleri de dinlenebilir. country iyidir hoştur ama çok dineyince bayıyor. Ray Wylie Hubbard - Dust of the Chase diye bir şarkı kendisi.

--- spoiler ---