10 Mart 2016

Room


meh... konu güzel de ne bileyim sonundan daha büyük beklenti içersine girdim. ilk yarısı hele vay be dedirtiyor. sonra gerçek hayata dönüyor, sonra da işte hafif pembeye çalıp bitiriyor. tamamen dar alanda çekilse belki bu hava yakalanmayacaktı ama işte o hissiyatı artırabilirlerdi. kafa olarak orada kalabilirlerdi. ne bileyim daha çarpıcı olabilirdi. veledi iyi oynatmışlar. uzun süre kız mı? erkek mi? diye baktım durdum. anne tipi pek garipti, anneanne tipi hachiko'daki teyzemizdi. görüntüleri pek temiz, müzikleri de uygundur diyelim. öyle güzel bir name duyamadım hiç ama arkada hep duyguyu destekledi. yine kitaptan uyarlama filmmiş, o açıdan da beklentiyi yükseltiyor insan işte ama gerçek dünyayı sevmemekten olsa gerek, sonundan haz etmedim.

--- spoiler ---

.kızcağızın teki adamın köpeği için mi ne yardıma gidiyor ve kızı kapıp kaçıyor. yedi sene (rakkamla 7) minik bir odaya hapsediyor. bir tane de çocuk yapıyor, kendisi beş yaşına geldiği zamanlarda film başlıyor. minik odada annesi ile takılan çocuk filmi izleyeceğiz zannediyoruz ama bu konuyu filmin yarısına kadar ilerletiyorlar.

.bir kere kaçmayı denemiş ama becerememiş, çocuğa ölü taklidi yaptırarak kaçmayı başarıyor. yani çok tutacak bir plan değildi ama filmi bu yöne çevirmek istemişler. ona gelene kadar bir sürü metod olabilirdi, duvarlar falan beton değil, demiler falan ne olacak yani her gün bir çentik atsan yedi senede on kere kaçarsın.

.yani kadının yedi sene bu kaderi kabullenmesi garip geliyor insana, sonra pat diye kurtuluyor ama gerçek dünyaya uyum meselesine dönüyor film. bu sefer de çocuk afallar diyoruz ama pek bir şey olmadan annesi intihara kalkışıyor.

.ülen madem intihar edecektin ilk iki sene edeydin ya? hadi çocuğun için yaşadın o vakit neden şimdi? bir tane medya tipi neden çocuğun için özgürlük talep etmedin diye vurucu soru soruyor da kadın kafayı yiyip intihara kalkışıyor. yani olacak iş mi? verecek cevabın yok mu?

.yeterince vurucu olamadı işte. kaçamamış olmalarını gerçek dünya ile sınırları belirlenmiş dünya olarak betimlemeler için yaptıklarını düşünmek istedim ama naif bir şekilde çocuk gitti bunca zaman kaldıkları odadaki eşyalara veda ederek filmi bitirdi. gerçek dünyayı sevmemesi de çok absürt olurdu işte ama alışma aşamasını çok çabuk atlattı. en azından bana öyle geldi.

.tv insanı, tv gerçeği falan meselesi iyidi. gerçek insan muhabbeti ve annesinin uydurduğu yalan yerine anlattığı gerçeğe direnmesi de gayet iyidi. filmdeki mesajlar işte toplasan bu kadar yapıyor.

--- spoiler ---