26 Mart 2013

Lions in Captivity


hakkında pek fazla bir bilgi bulamadığım bir kurtarma belgeseli. born free filmi ve sonrası örgütü behind the bars diye  bir kurtarma hikayesi yapmış. elsa's legacy the born free story belgeselinde filmdeki rolden sonra olaya kendini kaptırıp konuşan teyze de var. örgütün kurucusu sanırım. insanlar örgütleniyor tabi durduramıyoruz.

--- spoiler ---

.son kısımdaki yazıya tekrar bakmak lazım ama erkek aslan yılan sokmasından dişi olan da böbrek yetmezliğinden ölüyor. pek mutlu son sayılmaz yani... o kadar uğraş, o kadar para harca bir işe yaramasın denebilir. amaçları pek yüce ama yine de insanın ağzında kötü bir tat bırakıyor niyeyse. üstelik teker teker hayvanları zor şartlardan kurtarıyorlar tamam çok güzel ama hayvanların kafa gitmiş, yalama olmuş. belki de onlar için ölüm en iyi seçenek?

.o kadar parayı, uğraşı falan daha efektif işlere harcasalar diye de düşünüyor insan ama yine de acayip tabi. bütün hayatı boyunca fransanın bir sirkinde demir parmaklıklar ardında kalan üç aslan en azından biraz olsun rahat edecekleri başka kontrollü bir alana alınıyor. güney afrikada born free'nin parkına...

.ilk indikleri zaman kafa yalama olmuş aynı hareketi yapıyorlar. ormanların kralı kafesinden bile çıkamıyor korkudan. insanı etkiliyor böyle görüntüler, etkilesin diye de yapmışlar belli ki ama garip tabi. başka iki aslan gösteriyorlar kuyuda hapsolmuş iki tane, beslenme eksikliği yüzünden onlarda geçmiş kendilerinden, acayip acayip hareket ediyorlar. zor karar gerçekten.

.tırnaklar falan sökük durumda da zaten bırak avlanmayı kendilerine hayırları yok. toptan bir hayır işi ama sanki işkencelerini de uzatıyor gibi bir his veriyor insana. hem sonunda pek fazla da yaşamıyorlar zaten. biri böbrek yetmezliği yüzünden ölüyor işte diğerine de yılan sokmuş herhalde. böbrek yüzünden baya bir uyuşturup uyanıyor. baya bir meşakkat. uyutulmayı o vakit de söylüyor ama yeni kurtardık ayıp olmasın diye uyutmuyor herhalde bilemedim. neyse yine de allah kabul etsin diyelim yaptıkları için.

--- spoiler ---