20 Ekim 2016

Star Trek Beyond


iyidi hoştu ama standart senfoni müziği basmalarından ötürü rahatsız olarak izledim. zaten macerasının boku çıkıyor bir yerden sonra. yıkım döküm aksiyon görüntüleri de böyle hafif çiğdi, tamam büyük görüntüler tasarlamışlar ama bir miktar yapay görünüyordu. artık bu konuda çıta baya yükseklerde. filmin yazarlarından biri mr. scott rolündeki simon pegg abimiz imiş. ne ara buna star trek yazdırdılar ülen? önceki filme göre daha kötü, başı sonu tamamen tahmin ediliyor. bir iki beklenmedik yer var, karakterler malum, güzel. yeni karakterler de güzel ama işte bundan başka bir şeyi yok. maceraya devam etsinler, allah warp motorlarına zeval vermeye.

--- spoiler ---

.büyük yaratıklar gibi görünen minik yaratıklar ile uzlaşma görüşmelerinde başlıyor olaylar. kirk baya sıkılmış bu işlerden, atılganı bırakacağım ülen havalarında. spock da kendi memleketine gidecek, büyükelçi spock ölmüş onun haberini alıyor.

.son bir görev edasıyla, bir kurtarma görevi başlarına geliyor. bilinmeyen bir tip, keşfedilmemiş bir uzayda, nebula içinde yardım istiyormuş. onu kurtarmaya gidiyorlar ama saniyesinde gemilerini yiyip bitiriyorlar.

.şimdi bu kötüler öncelikle insanı emebiliyor, sonralıkla da hep bir arı-sürü davranışı şeklinde oluyor. bunu kaçıncı kez yaptılar bilmiyorum. tek şaşırtıcı yönü bunlar vakti zamanında efsane olan bir komutanın uzayda kaybolmuş tipleri imiş. zamanla başkalaşım geçirmişler ve onu orada unutulanlara kin beslemişler. insanları savaşta tutarak geliştireceklerine inanıyorlar, bu da biraz kolay bir senaryo ama işte bu yani başka bir şey değil.

.ilkin saldırıyorlar, hop ne oldu derken gemi ortadan kalkıyor. figüranlardan ölenler oluyor ama mürettabatın çoğunu esir ediyorlar. doktorumuz ve spock bir tarafa, chekov ve kirk diğer tarafa savruluyor. sulu ve uhura esir düşüyor. ilkin diğerlerinin yerini tespit etmeye çalışıyorlar. diğerlerinden tamamen ayrı düşmüş scott abimiz'in rastlastığı jaylah hatunu eski gemiyi gösteriyor. onunla ışınlanmalar, mürettebatı kurtarmalar derken esas milyonlarca kişinin yaşadığı uzay üssünü kurtarmaya dönüyor olaylar.

.dur durak bilmiyor yani, iki dakika önce merkezlerinde motorsiklet ile dikkat dağıtıp mürettebatı kurtarırken, iki dakika sonra uzay üssünde elemanların iletişim sistemlerine saldırıyorlar. filmin en iyi sahnesi de oydu zaten. müzik tam olaya gitti, zaten saçma senfonik efektlerden kafamız şişmişti iyi oldu. bu müzik de o zamanın klasiklerindenmiş, öyle dediler artık bilmiyorum.

.derken müzikle arı kolonisinin arasına girerler, dalga gibi gelen tipleri patlata patlata geçerler. tüm ahaliyi kurtarırlar ama hala ellerinde filmin en başında minik yaratıklara sunulan silah tehlikesi vardır, hava dolaşımına katarak üssü yok etme planı işlemektedir. zenci komutan biraz daha insan emerek zenci haline geçer, bir yerlere tırmanır, kirk ile dövüş sövüş derken hafif açılmış silahı uzay boşluğuna atmayı becerirler. tam kendisi de uçacak iken spock gelir kurtarır, ben sensiz ne yapardım derler ve öyle de konu biter.

.kimse ekipten ayrılmaz, yeni gemi yeni atılgan olur. kirk'ün de doğum gününü kutlarlar, yeni tip ekibe katılır ve uzayı araştırmaya devam ederler.

--- spoiler ---