16 Mart 2017

Pawn Sacrifice


esas abimiz enterasan bir tipmiş, dünyaya karşı diye bir belgeseli de varmış. kafadan kontak bir tip gibi, hayatının devamı da garipmiş. film olarak da güzel yapmışlar, güzel çekmişler, yerli yerinde akıyor hepsi. sadece dialoglar yetersiz gibiydi. belki eleman konuşkan değil ondandır, belki çok feyz alıcı laflar edememiş. peder rolündeki tipe bir miktar dialog basabilirlerdi, çok az konuşmuşlar gibi geldi. film boyunca hep aynı şeyler konuşuyor gibi geldi, öyle de bitti gitti. gerçek hayat olması daha da garip, dönem filmi olması da garipliğin boyutunu artırıyor. a beautiful mind havası olacak gibiyken kara komedi gibi olmuş sanki, hoştu ama yine de.

--- spoiler ---

.yahudi bir tip, çocukkenden beri huysuz. anasını azarlıyor. sessiz mekan istiyor. gözü yükseklerde dünya şampiyonu olacak. tabii satrançta, gece gündüz çalışıyor.

.bunu satranç hocasına götürüyorlar, adam potansiyel var diyor. adam yeniyor falan ama yine de tepkiler enterasan. çocukta bir sakatlık olduğu belli de niye satranca götürürsün? hadi götürdün niye adama yendirirsin değil mi?

.zaten anasını komunist midir nedir? devrimci tipler, abd içinde döneminde sıkıntılılar, ajanlık muhabbetleri içinde büyüyor. kapıdaki arabaları yokluyor, ta o zamandan beyni yanıyor işte adamın. sonra telefonları sökmelere başlıyor. hep zaten ne varsa çocukluktan oluyor.

.anasını falan pek sevmiyor, zaten babası da belli değil herhalde. ana tarafından yahudiler. filmin nadir dialoglarından biri yahudilerin gerçekten yahudi olmadığına dairdi. başka da bir tane daha dialog vardı ama unuttum hehe.

.rakibimiz soğuk savaşın diğer tarafı rus, spassky diye bir abimiz. ilkin çok rahattı, keyfine bakıyordu. gülümsüyordu, rahatını bozmuyordu ama sonra o da sandalyeye rontgen çektirmeye kadar gitti. meğer o da sıkıntılıymış az biraz ya da bizim elemandan bulaşmış.

.neyse işte adam şakır şakır yeniyor herkesi ama spassky'ye defalarca kaybediyor. şampiyonaya geliyoruz yine, başlıyor oyunlar. öksürükle, kameranın sesiyle falan dikkati dağılıyor ve yeniliyor. sonra pinpon odasında oynanmazsa yokum diyerek çekiliyor. zaten hep çekiliyor, geç kalıyor bir şeyler yapıyor. bir oyuna çıkmıyor ama hükmen mağlup olmaması için spassky adamın şartlarını kabul ediyor. deliliğin arkasına saklanmış korku diyor. ezer geçerim onu diyor. tabii rus ağzından amerikalılar olarak bunu duyuyoruz.

.sonra yahudi amerikalısı, sessiz ortamda adamı yenmeye başlıyor. sandalye ile sıkıntıya düştükten sonra normal odada oyunlar devam ediyor. efsane oyun 6. maçmış. adamı acayip hamleler ile yeniyor. dünya tarihine geçmiş bir satranç oyunuymuş. benim çok ilgim yok pek duymadım ama rakibi alkışladığına göre iyidir herhalde. tabii rus'a alkışlatıyorlar, bunun filmini yapıyorlar. eh işte baştan beri durumu böylece anlıyoruz.

.hepsi bir komple hehe, yok işte filmin güzelliği de orada. adam rus'u yendikten sonra iyice kafayı sıyırıyor. ortalarda takılıyor, para göz olmasına rağmen parayı da reddediyor. izlandaya sığınıyor. soğuk savaş bitti artık amerika beni harcayacak diye kafayı yemeye başlıyor. satranç gerçekleri aramadır diyerek kendini savunuyor. filmin son kısmındaki bu görüntüler de gerçek görüntüler. saç sakal karışmış, yaşlanmış ama hala deli. öyle de ölüp gidiyor işte. garip bir hikaye bu açıdan. hakkaten dünyaya karşı olmuş adam. amerika meselesi de uzatsalar tatlı olurdu ama o kadar para verdik, kendimizi kötülemeyelim demişlerdir.

--- spoiler ---