6 Ekim 2014

Cold in July


filmin müzikleri ve havası güzel de esas abimiz sevgili dexter (michael c. hall) konuda çok eğreti durmuş. kendisi çerçeveci bir tipi canlandırmış ama sonra olaylara dahil oluşuna çok da anlam veremedim. hani orta direkt amerikalıdan bu noktaya bir gönderme varsa, o da olmamış bence ama yine de gerilim dozu ve filmin garip akışı için izlenebilir derim. zaten insanın kulağına arada dexter sesi geliyor falan o bile güzel. kirli polis, tanık koruma, evlat sevgisi, evini koruma gibi meseleler de alttan alta işlenmektedir.

--- spoiler ---

.en çok kirli polis olayına takıldım, tüm mesele oraya gidiyor gibiydi. filmin senaryosunun akışı cidden bir garip. polis buna yalan söylüyor, suçluları kendi kafasına göre ortadan kaldırıyor. tanık korumadaki bir tip için başka birinin ölümünü kapatıyor falan ama hiç meseleler orada kurcalanmadan bitiyor. en son dükkanına geliyor michael c. hall abimizin, görüşürüz diyorlar ve bitiyor o muhabbet.

.tabi bundan da önemlisi esas karakter olarak, kameranın yüzünden düşmediği sevgili dexter'ımızın neden bu abiler ile takıldığını çözememiş olmam. orta direkt amerikalı olan çerçeve yapan bir tip, ilk yatakta evde tıkırtı duyarak başlıyorlar. kedi değil de hırsız çıkıyor, silahını dolduruyor ve saat vuruşu ile öldürüyor adamı, ta buradan sondaki yine güvenli mutlu aile ve eşin koynunda uzanış bitişiyle yoğun anlamlar çıkartıyor insan.

.ailesini korumaya çalışan acemi kahraman modunda, diğer iki yaşlı asker tipler ve çatır çatır adam öldürüyorlar. tabi dexter'ın ellerinin titremesi falan garip geliyor insana. ilk hırsızlık cinayetinden sonra uykuları kaçıyor ama kadınları öldüren tipleri harcarken artık ben oldum moduna geçiyor yavaştan.

.öldürülen hırsızın kimliği öğrenilemiyor, özellikle bunun için abilerle takıldığını söyledikleri için bu mesele önemliydi, hepsini geçiyorlar. sadece yaşlı bir tipin çocuğunu harcaması dramasına odaklanıyoruz ve film orada bitiyor. tamam kolay bir hadise değil ama olmamış işte çocuk, üstelik bildiğin kadın öldürme sektörü gibi bir şey yapmışlar. adamlar yuvalarına dalıp öldürüyorlar hepsini.

.en son beklemesi ve çılgın kovboy abimizin diğerine seslenmesi ve oğlunun dönüp üçünü de vurması biraz sinir bozucu idi, neyse ki ölen falan olmadı ama ben senin babanım seni öldürmeye geldim şeklinde acayip bir dialog ile beynini dağıttı ve olaylar tamam oldu.

.dediğim gibi yan meseleleri cevaplasalar yine bu mevzuya gelseler tamam derdim de hepsi yarım yamalak kalıp üstüne kadın cinayetleri meselelerine gelmelerini pek bir yadırgadım. tabi bunu akışla ve müzikle kapatmışlar ama bir yere kadar. güvenli yatışla da film nasıl biterse öyle hatırlanıyor herhalde. herkesler ailesini korusun.

--- spoiler ---