8 Aralık 2014

Eliza Graves


filmin adını niye değiştirmişler anlamadım. hem filmin kendisinde stonehearst asylum yazıyordu, hem de daha güzelmiş eski adı. kate beckinsale'in karakteri üzerine yapmışlar gibi olmuş filmi ama  esas muhabbet esas adam imiş. filmi izlerken bu hikayeyi ben duydum yahu dediydim kendi kendime ama nerden olduğunu bilemediydim. hikayeden uyarlama imiş, belki eskiden izlediğim başka bir filmdir. uyarlamalarının bol filmi de oluyor. izlenir bir film, güzel etkiler yaratıyor. sonlara doğru itiraz edilebilecek olayları saklı tutarak finalinin de fena olmadığını söyleyebilirim.

--- spoiler ---

.esas kötü tipi kömürlere gömdükten sonra nasıl çıkmış? çıkabileceğini düşünüp daha uç bir yöntem alması gerekmez miydi? tamam filmin sonrası öncesine göre daha çarpıcıydı ama kırılma noktasını iyi yapamadılar bence. durun diye şampanya mı engellenir lan, insafsız.

.silas abimizin dramı hoştu. adam savaşta doktor imiş. bakmış hastalara balatayı sıyırmış ve sıradan kafalarına sıkmış. acılarını dindirdim diyor üstüne. böyle bir kırılmadan sonra kafa sallanmaya başladı, dişli atlaması oldu herhalde bir yerlerde artık.

.yan karakterlerden kendini at sanan adam bir harikaydı. çok kısa gösterdiler ama bu bir animasyon olsa favori karakter o olurdu. adam yakışmış, tepkiler güzel. üstüne yiyecek bir şey kalmayıp at kesince, hop ulan bakışına koptum resmen.

.eliza graves demişler de karakteri o kadar etkileyici gelmedi bana, histeri olayı neymiş? cinsel bir şeymiş sanki, kocasının ağzını yüzünü mahvetmiş. hepsi iyi güzel de arada kendini tam kaybetmeliydi. hiç dağıtmayınca inanamadık kendisine.

.esas adam ileri düzey uzman yalancı edward abimiz iyidi. filmin sonuna kadar ulan bu nasıl doktor, böyle hastasına dibi düşen doktor mu olur diye diye geldim, tam sinirlenecektim ki bitişteki finale saklamışlar. hem de ikili final, ilkin filmin ilk sahnesindeki eliza'yı izleyen doktor adaylarından biriydim diye tanıtıyor kendini, bu süpriz sayılır. yetmiyor filmin sonunda kendisinin de aynı sınıfta gösteri için kullanılan diğer hasta olduğunu görüyoruz. 

.şimdi ilk görüşte aşık olduğu bu kate hatununa (hakkı var tabi) durumu açıklıyor mu? en son söylemem gereken bir şey var derken peşinden kocasının geleceğini söylüyor gibi algıladım ben ama şimdi düşününce neden bunlar peşinden gelsin? çünkü kendisi doktorun yerine geçmiş ve hatunun resmini almış gitmiş. o yüzden belki tüm olayı açıklamıştır ve italyadaki bir akıl hastanesinde mutlu mesut yaşamışlardır.

.gri karakterler ya da iyilerin tam iyi olmaması meselesi güzel bir ayrıntı. esas müdür olan doktorun metodları da kötüymüş, silas bu yüzden hem haklı, hem haksız gibi oluyor. tabi en haklısı yine insancıl olan baş hemşire oluyor. artık doktora değil de ona sorar hale geliyorlar. zaten sonunda o müdür olmuş iyi güzel ama işte itiraz edilecek bir başka nokta, o kadar doktorluk eğitimi falan hikaye mi arkadaş? 

.aylardır delinin teki yönetiyor akıl hastanesini, deliler iş yapıyor hiç bir şey olmuyor. üstüne hemşireye devrediyorlar yine benzer kıvamda hiç bir şey olmuyor. bir tek çok bilmiş uzman doktor hata ediyor herhalde? 

.neyse akıl hastalarının akıl hastanesinin yönetimini ele geçirme hikayesi hoştu, pek tanıdık bir hikayeydi. akıl hastane hikayeleri çekici oluyor nedense. öyle izledik bitti işte.

--- spoiler ---