7 Haziran 2019

Captive State



giriş ve gelişme vasat ama finali güzeldi. izlerken bir süre sıkıyor. son kısımda olmuş bari dedirtiyor. tabii gelişmeyi de güzel yapabilirlermiş. seçtikleri tipler daha iyi olabilirmiş. olaylar az biraz saçma akıyor ama hepsinin bir nedeni varmış. tabii bunu sürpriz olarak koymuşlar, o yüzden buna artık laf edemiyorum. uzaylı kardeşleri kirpi kırması bir şey yapmışlar. bir nedeni yok. nasıl iletişim kurduklarını da anlayamıyoruz. sadece bunun için film çeviriyorlar ya ondan biraz açıklayabilirlerdi. onun yerine sonuca gelmişler. sonuçta insan kurnazlığı uzaylılar ile mücadele ediyor şeklinde bir film yapmak istemişler. uzaylı işgalleri arasında farklı olmuş. o  açıdan işe yarayabilir ama izlemesi biraz sıkıntılı bir film. artık hangisi ağır basarsa ona göre. daha keyifli ilerleyip, sonu da bu şekilde bağlanabilirdi.

--- spoiler ---

.filmin başından sonuna kadar salak bir zenci çocuğun gözünden olaylar anlatılıyor ki en büyük hatası bu bence. ilk sahnelerde dedektif babası şehirden kaçmak isterken uzaylı kardeşlerle karşılaşıp toza çevriliyor. veletleri niyeyse öldürmüyorlar.

.yıllar geçiyor, uzaylılar dünyayı ele geçirmiş. siyasi sitemlerine dokunmamış. sadece kendileri kanun koyucu olmuş. parlamentolar göstermelik kalmış. böyle de bir akıllı uzaylı hikayesi yapalım demişler. dünyanın içinde bir şeyler yapıyorlar. dünyayı tüketiyorlar, insanları da kullanıyorlar. bir anlamda antik uzaylılardan esinlenmişler gibi.

.hepsi iyi güzel ama direnişçilerin sıkıntısı ile başlıyoruz. mevcut güvenlik şefi eski fred çakmaktaş abimiz, devamlı direnişçileri yakalamaya çalışıyor. zenci veledi takip ediyor. zenci veledin abisi, direnişin yüzü olmuş ama zenci yüzünü duvarlarda görsek daha iyi. gerçekte tam bir maymun arkadaş.

.güya güzel plan yapıyorlar ama sonra şak diye yakalanıyorlar. esasında hepsi oyunmuş. o kısmı güzel ama uzaylı arkadaşlar kendilerinin gizleme teknolojisini nasıl tespit edemiyorlar? o kadar mı iyimiş? insanın üzerinde görünmez şekilde duran bir alet. insanı bombaya çeviriyor. uzaylı işgalinde insanoğlunun elindeki tek araç canlı bombalık arkadaş. bu da günümüz canlı bombalarına gönderme herhalde.

.bir kibrit çak diyor. hediye telefonun içinden çıkan videoda bu arkadaşların hepsi tanışıkmış. kerhanedeki bates motel karısı, direnişin bir numarası olarak gösterilmişti ki esasında planı yapan oymuş. mevcut uzaylılarla görüşen arkadaşı gözden düşürmek için böyle bir plan yapmışlar. bu planı yapmak için de direniş şebekesinin hepsini öldürmek zorunda kaldılar. hepsi intihar etti resmen. bir tek zenci ve kardeşi kurtuldu. diğerleri de kendini feda etmiş oldu ama uzaylı kardeşlere de güzel bir ders verdi. bizim gibi sinsi bir ırkla uğraşırken daha dikkatli olmalılar. diyelim patlattılar, diyelim tekrar direniş başladı. ilk seferinde kazanamadılarsa ikincisinde nasıl kazanacaklar? onu göremiyoruz. sadece teslim olmamaları gerektiğini insanoğluna anlatıyor gibiler. tabii uzaylı kardeşler dünyayı bitirip gidecekse ne ala, hala insana ihtiyaçları varsa tamamen de bitirmezler gibi geliyor bana.

.uzaylılar tarafından olayları göremediğimiz için hepsi varsayımda kalıyor. sadece salak bir zenci oğlanın gözlerinden görüyoruz. o da esas planı bilmediği için çok üzülüyor. abisinin tam intihar edeceği sırada çakmaktaş abimizin silahla elinden vurup engellemesi de nasıl bir plansa artık. normalde koştura koştura yetişiyor gibi.

.bir de herkesde böceklerden varken, bu abimizde yok muydu? kerhaneye devamlı geliyordu. kimse mi görmedi? bunları nasıl örtbas ettiler, onu bilemiyoruz.

--- spoiler ---