15 Eylül 2016

Warcraft


warcraft dünyasını pek bilmiyorum. ilkin biraz yabancılık çekiyor, sonra da ülen bu nasıl son diyor insan. hafif mesajlı göndermeli konularını avatar'a benzettim. 3d versiyonu başarılıydı ama modellemeleri hala oyun gibiydi. ne bileyim gerçek insanlar yapay durmaya başlayınca insan sıkıntılı hissediyor bir yerden sonra. esas adamlardan vikingli ragnar, preacher'lı vaiz ve yavuklusu, arada savaşçılardan bilim-kurgu dizilerinde oynayan tipler. öyle kadro toparlamışlar. aksiyonu, macerası durdurak bilmiyor ama film nereye gidiyor diyor insan. yarım kalıyor. dizi bölümü gibi bir şey olmuş. devamı da izlenir her türlü lakin çok fazla bir şey beklememek gerekiyor. 

--- spoiler ---

.herkesler kendini feda etme derdinde. şimdi senaryo açısından güzel. adam halkı için kendini feda ediyor. beni öldür, barış getir diyor da hani barış? daha sonra mı gelecek? yoksa sadece kadının kurtulması için miydi? nedir yani tam olarak.

.diğer tarafta orc'ların iyi aile babası lideri, büyücü başı ile kapışıyor. neymiş efendim adetlerine saygısız olduğunu göstermek için kendini feda ediyor. peki sonuç? neden diğer orc'lar hala bu adamı takip ediyor. ikisinin yaşam özünü emdi diye mi o kadar yaratık canla başla savaşma devam ediyor?

.filmin zirve noktası oydu. oralardan itibaren düştü resmen. adamlar kendini feda ediyor ama gidişatta pek bir şey değişmiyor. sonra yok efendim kralımızı öldürdü, biz onu pek iyi tanımamışız da şudur budur. bu yanlış anlaşılmayı kaç saat düzeltemezler, sinir oluruz gari.

.genel konu olarak kendi gezegenlerini tüketmiş canlılar, yeşil dünyaya gelir. savaşmaya başlarlar. geçit açan fel büyüsü diye bir şeyler vardır. zaten filmin en güzel kısmı özel büyüler ve büyülerin özel efektleri idi. 3d görüntüde efektler uçuşuyordu, pek tatlı oluyordu. 

.işte bu zat insanların ruhlarının enerjisini kullanarak geçit açar ve dünyaya savaş açar. içeri girdikten sonra daha çok insan toplar ve daha çok orc getirmeye başlar. savaş da buralar da dolanır.

.bir de muhafız dedikleri, insanların üstün büyücüsü vardır. meğer kendisi orc'ları davet etmiş. neden etmiş? heykeli dikilsin diye mi? bunu pek anlayamadık. hepinizi kurtarmak istedim falan dedi ama fel büyüsünün etkisine kaptırmış kendini ve böyle bir mallık etmiş diye anladık. bunu da pek beğenmedik.

.genç büyücü bunları fark ediyor ama zamanında bir adım atamıyorlar. sonra golem ile kapışmalar, altında ezilmeler. en son ölürken iyilik etmeye çalışmalar derken yine bir boka yaramıyor.

.ragnar abimiz yine ragnar gibiydi. ağız hareketleri bile aynıydı. genelde böyle oluyor. o yüzden güzel olmamış. ha benzer bir karakterdi belki ama yine de olmamış. oğlu öldürülüyor evlat acısı çekiyor. iki içki sahnesi ile geçiştiriyorlar. sonra kuşu ile ortama dalıyor, kralının ölüsünü alacak. pat kendimizi düelloda buluyoruz. oğlunu öldüren orc'un taşaklarını keserek yeniyor. büyücü elebaşı da yine geleneklere saygısızlık ederek durdurmak istiyor ama melez hatun bunu engelliyor. eh yani koca kral kendini bunun için mi feda etti? sonra işte cenaze törenleri bağırmalar ve bitiş.

.bir de musa bebeği tarzında nehirde akan yeşil velet. dişlerini gösteriyor. devam filmine gönderme yapıyorlar. aralarını hemen bulmayalım da seri film olsun demişler ama işte o hiç olmamış.

--- spoiler ---