13 Mart 2018

The Square


çok gereksiz bir film, niye zahmet etmişler de çekmişler anlamadım ama bir iki mesaj sıkıştırmışlar, genel olarak büyük mesajlar sıkıştırmışlar ama bir iki yere fena gitmemiş. sadece oralarını beğendim. sabit çekimler çok bayık, kendini pek sanatkar zannetmiş olmalılar. merdiven çıkma sahnesi fena değildi. genelde olmamış, bir iki yerinde olmuş işte. gerçek sanat bu değil ama modern sanata hafif dokundurmak istemiş, tabii biz doğuluların modern sanattan anlamasına imkanı yok, adamlar kendi yapıp kendileri eleştirmiş. handmaid's tale'deki kadın oynuyor. esas komedisi de filmin gereksiz vurucu, abartı eleştirisi maymun taklidi yapan adamın king kong filminde oynamış olmasıdır, bilerek mi yapmışlar, denk mi gelmiş bilemedim ama kimdir nedir diye bakarken bunu görüp bastık kahkahayı. salak saçma avrupa filmi izlemek istiyorsanız, pek karışmam ama bir numarası yok işte. gülmedim yani.

--- spoiler ---

.fırsat eşitsizliği, gelir adaletsizliği, dünya kaynaklarının yüzde ellisini iki yüz küsür kişi elinde tutuyormuş ya, onlar bir fark yaratabilirmiş. salak saçma muhabbetler işte. bunlara özel film olsun diye bir şeyler yapmışlar. 

.genel olarak müze yöneticisi bir tipin başından geçenler diye özetlenebilir. adam bir oraya bir buraya koşturuyor, arada muhabir kadını düdüklüyor. sonra kadın erkek ilişkisine göndermeli espiriler mi yapıyorlar? o sahneler de çok malcaydı yahu.

.esas olay bunların yolda durduk yere bir kadın ve erkek tarafından kavga ediyorlarmış gibi yapıp soyulmaları idi. sonra telefonunu netten takip edebiliyor, cüzdanı ve telefonu geri almak için apartmanın tüm dairelerine tehdit mektubu koyuyor, içlerinden bir veledin ailesi de buna çok kızıyor. ceza meza alıyor, velet buna musallat alıyor. veledin kendisi de komik bir karakter olabilir. güzel oynamış ama ne bileyim yine gereksizdi.

.mantıksızlıklar diz boyu, git polise arkadaş. telefon güzel takip ediliyor işte ne zahmet ediyorsun ki? hem cüzdan ve telefon da kurtarılıyor. dilenci meselesi de fazla göndermeliydi.

.üzerine çarpıcı olsun diye youtube'a düşen video meselesi var. youtube'un bu videodan para kazanma derdi, genel olarak sosyal medya olayları ve iki mal ötesi reklamcı tipin bu işleri yapması da vardı. adama sormadan yayınlıyorlar, kontrolüm olmadan yayınlandı diyor ama yemezler ki? ne alaka, niye böyle?

.komple oyun gibi olduğu basın toplantısından sonra anlaşılıyor ama adam gerçekten istifa ediyor mu? ne oluyor? kurgu anlamında bir bok belli değil, bunların seçkin kızları gösteri yapıyor, onun vurgusu ile filmi bitiyorlar. ortalıkta yabancı cisim gibi dolanan küçük çocuk da apartmandan taşınmış, koasu kendi hayatına almış.

.çocuğa özür dilemek için çöpten telefon numarası için çabalaması garipti. salak saçma dokunaklılığa bağlamışlar. bir de modern sanatlarını yanlışlıkla süpürmeleri de komik sayılabilir.

.tabii kare fikri vardı, tüm filmi güya onun üzerine kurmuşlar ama pek bir bağlayıcılığı yoktu. çektikleri reklam tam tersini gösteriyordu, sırf vurucu olsun diye mesajı çöpe atabilir misin ki? sorgulamaya çalıştığı buydu herhalde ama neyin komedisi ki? komiklik göremedim ben. dram desen malca. o yüzden böyle işte.

--- spoiler ---