2 Ekim 2018

Anon


güzel bir film izleteceklermiş gibi başlayıp, can sıkıp bitiriyorlar. bir numarası yok. zaten filmin fikriyatı devamlı yapılmış bir şey. en son black mirror dizisinde yapmışlardı. devamlı aynı efektlerle zaten olmuyor. ekranı boş yere daraltıyorlar. o da saçma geliyor bana. kendi gözü tam ekran, sinema gözü daraltılmış ekran. bir de ekran içi ekranları var. izlemesi zor. görüntüleri bozuyor. böyle uzar gider. müzikleri de ilk sahnelerde tatlı geliyordu, sonra acılaştı. manasız bir bitmeyen müzik silsilesi var. en kötüsü oyuncuları, kasten mi böyle oynatmışlar? dura dura, mal mal konuşuyorlar. ifadesizlik milenyum çağı muhabbeti mi? biz çok ilerledik, bak ne yaptık. o halde ifadesiz konuşalım mı? arada ifadeler var ama malca, esas adam çok mal çıkmış. esas kadın da mallıktan nasibini almış. bolca cinsellik doldurunca da güzel olacağını sanmışlar ama olmamış.

--- spoiler ---

.adam buldukça sevişiyor. gizli göreve çıkıyor. ilkin sevişmeli yapıyor. sonra katil zannettiği kadınla tekrar görüşmek için başka bir görev ayarlıyor, bu sefer onunla sevişiyor. ne alaka arkadaş? araya bir de lezbiyen çift atalım demişler böyle gitmiş.

.esas katilin neden insan öldürdüğünü anlamıyoruz. bu beyinlerine yerleştirdikleri aygıtın kapanamaması da çok saçma. nasıl kalıcı bir şeymiş bu böyle? insanlar niye razı olmuş? muhtemelen eleştirili böyle yapmışlar ama olmamış. gözümüzle gördüğümüze inanmayacak mıyız? muhabbet bu. açılan asansörün gelmemesi meselesi zaten gerilim filminin temel taşı gibi. kısa bir enstantene idi.

.bir sürü saçmalık vardı da birine kendileri güya cevap vermiş. geçmişini ve kendini sistemde kaydetmek istemeyen esas hacker hatun neden gizli bir kimlik almıyor da anon olarak takılıyor? yolda dedektif bunu görüyor, ismi cismi görülmeyen bir tek bu, haliyle şüpheleniyor. böyle salaklık olur mu? bunu soruyor da bak, verdiği cevap da şaka gibi, kimlik içine girmek istemiyormuş. dış dünyaya bir karşı duruş gibi anlatıyorlar. lan salak, başka çaresi mi var? yok olmak böyle bir şey mi?

.esas katil ortaya çıkınca kadını tanıdığını anlıyoruz ama motivasyonunu anlamıyoruz. kadının müşterilerini öldürüyor ama neden? anlattılarsa kaçırmış olabilirim, bu kadar temel bir şeyi nasıl atlamış olabilirler ki?

.gelecek dünyası dedektifleri, insanların beyinlerinde ve gözlerinde olan bir aygıt ile suçluları yakalıyorlar. çat diye kayıtlar dökülüyor. ortaya çıkıyor her şey. bir tane hacker gelip kurbanına katilin gözünden görüntüleri verip öldürmeye başlayınca olaylar değişiyor. durum bu yani. tabii kurban katilin gözünü gördüğünde niye malak gibi kalıyor, niye kaçmıyor onu da anlamıyorum. kendini öldürmeyi görmek, başkasının elinden hele hele, güzel bir düşünce ama biraz oturtamamışlar. film böyle başlayınca güzel olacak zannediyoruz ama öyle ilerlemiyor. bir sürü hata. saçma sapan işler. 

--- spoiler ---