30 Ağustos 2016

The Conjuring 2


ben bu film serisini insidious ile karıştırıyorum sanki, esas adam aynı diye böyle yapmamak lazım ama son dönem iyi korku filmlerine aynı adamı oynatıyorlar. bu film diğerine göre daha gerçekçi olsun demişler ama ne bileyim sanki bir parça daha az çarpıcı, daha az hoplatıcı gibi. gerilimi daha üst düzey, gizemi de hoş ama öyle çok fazla korkutmadı bu sefer. kameralar devamlı kayışlı bir hal almış, bol bulduk ekipmanı her tarafa kayışlı sokalım demişler. müziklerin yine hafif tatlılığı var, ingiliz efekti eklemek istemişler herhalde. sonu hakkında beklenmeyeni bekletme gibi bir his yarattılar, o yüzden pek olmadı ama kötü değildi. şöyle gizemi bol gerilimi idare eder bir film izlemek için işe yarıyor. bir de gerçek hayattan uyarlama meselesi var ki o da en son iyimiş dedirtiyor.

--- spoiler ---

.ilk filmden pek bir bağlama çekmediler sanki. şu rahibe kılıklı, yılan başlı iblis ilk filmden miydi? onu pek hatırlayamadım, orada yarım kalan hesaplar vardı ama neden kadına dadanmıştı? daha önemlisi neden küçük kıza dadandı? ondan ne istiyordu ya da ne özelliği vardı? bunlar pek açıklanmadı.

.filmin güzel kısmı her şeyin yalan olabilme ihtimali idi. öyle olsa da güzel olurdu, olmayışını da güzel tamamladılar. şeytanın ismi kendi evlerinde arkadaki eşyalarda da yazıyordu sanki, ismini sorup incile kazıtmış. oradan da kocasını kurtardı ve film böylece bitti.

.bunlar kendi çaplarında hayalet avcısı olmuş, ekranlarda görünüyorlar ama artık pek uğraşmak istemiyorlar. kadın kocasının öldüğünü görüyor. o yüzden olaylar atılmayalım diyor. iyi güzel derken ingiltereden kilise gidin bir gözlemleyin diyor. bunlar da aileye yardım etmek için kabul ediyorlar.

.ilkin iki tane hayelet var gibi. biri iblis imiş, insan olmayan demişler. diğeri de dadanmış ruh gibi ama adamın hikayesi iki ses kaydını birleştirince ortaya çıkıyor. meğer iblis bu adamı zorla tutuyormuş, piyon olarak kullanıyormuş.

.hem adamı kullan, hem bu kadar zahmet çek kız paketle ama neden böyle olduğunu açıklama, o pek olmadı. üstelik hayalet avcısı ekibin gitmesi için kızın kameraların çektiği odada kendi kendine yapıyormuş gibi ortalığı dağıtması da filmin iyi kısımlarındandı. medyum teyzemiz niye hissedememiş? iblis baskılamış da şuymuş buymuş.

.adam öngörüdeki gibi ölmeliydi aslında, her şey hazırdı. kahraman olarak ölecekti ama kadın son anda yetişti ve baba oğul ve kutsal ruh ile o iblisi cehenneme yolladı adamım hehe. buralar pek standart ama işte ismini bilme meselesinden itibaren hoştu, artık kalan ritüeli de yapmalı diyor insan, şöyle tok sesi ile yaptı bitti. geride şeytan iblis şaşırtmacası falan da kalmadı. üçüncü filmi pek düşünmüyorlar mıdır nedir?

--- spoiler ---