2 Temmuz 2016

Il racconto dei racconti


üç adet masalın harmanlaması imiş. bu açıdan hikaye bütünlüğü yok aslında ama sonda hafiften toparlamaya çalışmışlar. o yüzden tür olarak da ne korku, ne romantik denebilir. fantastik muhabbetler de işte acayip canlılar ve masal diyarları yaratıkları falan filan gibiydi. görüntüler hoş, müzikler falan fena değildi. bir tenör arkadaşımızın çığırması hoştu. bir ara bulup eklerim artık (bulamadım yotube'a kendim yükledim). ne anladık dersek, masalların kendine has manyaklığı ve acayip masallar olmasının bize öğrettiği hafif saçma, hafif ilginç olaylar hakkında pek bir şey yoktu. zaten üç hikayenin mesajını bile birleştirememişler. en azından ortak bir mesaj vereydiler iyidi, neyse kabiliyetleri buraya kadar yetmiş. tüm parayı kostüme falan harcamışlar herhalde.

--- spoiler ---

.üç tane hikayesi var. bir miktar tanıdık geliyor insana ama tam değil. mesela ip üzerinde yürüyüp ogre'den kaçış sahnesi falan çok tanıdık geldi. ne bileyim işte arada vardı öyle.

.ilk hikaye çocuğu olmayan bir kraliçe başlıyor. bunu eğlendiren soytarı hamilelik esprisi yapınca ortalığı dağıtır. karşısına uzun hatları olan, sonra çarşaflı falan gördüğümüz büyücü abimiz gelir ve çocukları olması için gerekenleri söyler. adam gider deniz canavarını avlar, avlarken ölür. kadın canavarın kalbini çıkartır. bakire bir aşçı kalbi pişirmeliymiş. tam da pişmeden kanlı kanlı yiyor ve bir güne çocuk oluyor. pişirenin de çocuğu oluyor.

.derken velet hafif canavarın ten renginde beyaz bir şey oluyor. aşcı bakireden de aynından bir çocuk oluyor. ikisi çok iyi arkadaş falan olurken kraliçe anne bunu istemiyor. köle olanı kovuyor, öldürmeye çalışıyor. çocuk gidiyor. ağacın kökünden gelen suya hayatını bağlıyor. çamurlu akarsa başım derttedir diyor. bizim veliaht beyaz da koşuyor gidiyor yardıma. anası gittiğini öğrenince yine büyücüden yardım istiyor. meğer kendisini yarasaya çevirmiş. tam köle ikizini öldürecek iken oğlu araya giriyor, öldürmüyor ama oğlu onu öldürüyor ve bu hikaye burada bitiyor. kıssadan hisse alabildik mi?

.diğer hikaye bir miktar komik, çok azgın bir kral var. yeri göğü şeyetmiş. ikili üçlü takılıyor. gecelerden kalma karılardan ayıklar varsa halledeyim diye ayağı ile dürtüyor falan ama kimse yok. şarkı söyleyen bir kadının peşine takılıyor. kadınlar da inanılmaz çirkin ve yaşlı, kapıyı açmıyorlar. parmak uzatıyorlar. parmak ne len? parmağını güzelleştirmeye çalışıyor olmuyor. kardeşi parmağını yaladığı için mi güzelleşiyor ne oluyor bilmiyorum? adama parmağını uzatıyorlar, kral coşuyor. o nasıl sahne diyor insan ama komik işte.

.neyse kral bunu yatağına istiyor. mum yok iken kabul ediyor. memelerini, sarkan derilerini falan kardeşine yapıştırtıyor. gidiyor yatağa, iyi güzel derken mumla suratına bakıyor, oha diyor. perdeleri açtırdığı vakit. adam korkuyor, cadı diye pencereden atıyorlar. çarşafa dolanan çirkin kadıncağız aşağıya paraşütle iner gibi ağaçlara takılıyor. kadının teki gelip bunu emziriyor ve hop genç ve güzel oluyor. tam da kral ava çıkmış, bunu görüyor ve basıyor nikahı. kardeşini düğüne çağırıyor. güzelliğini görünce kendisi de güzel olmak istiyor.

.tabii peşini bırakmıyor, sevişirken falan yanlarında oluyor da o sahneler ne alakaysa artık? kral yine bunu görüyor. dışarı attırıyor. kardeşine derimi yüzdürdüm falan gibi saçma bir cümle kuruyor niyeyse. kadın da gidip parayla derisini yüzdürüyor. yok artık daha neler? film bitişinde genç güzel olan kardeş yine yaşlı oluyor, böyle de mesajı alıyoruz ve bu hikaye de burada bitiyor.

.üçüncü hikayede pire besleyen kralın öyküsü idi. len bu ne diyor insan? adamın eline sinek gibi bir şey konuyor ama onla oynayan pire imiş. ilkin bir damla kanı ile besliyor sonra etle metle derken kocaman pire oluyor. sonra da solunum yetmezliğinden gidiyor. derisini yüzdürüp asıyor, ne derisi olduğunu bilene evlenmek için can atan kızını verecek, komik yani.

.kimse bilmez diye böyle bir numara çekiyor ama ogre'nin teki kokluyor ve biliyor. kızı ona veriyor. alıyor kızı mağaraya çıkartıyor. şaka gibi ya neyse komik işte. sonra sirkten birileri gelip bunu görüyor. kızı kurtarıyorlar falan filan ama ogre'den kaçış yok. adam burnu ile her şeyleri buluyor. uçurum arası kesilen ipten nasıl sağ kurtuluyor bilemiyoruz ama kurtarmaya çalışan aileyi öldürüyor. kızı da dövecek iken kız tutuyor sarılıyor buna, pek dokunaklı sahneler. ogre'ye kıyamıyoruz ama kız tam sırtıma bin işareti ile taşıyayım seni demiş ogre'nin arkasına geçtikten sonra kesiyor boğazını öldürüyor. kafasını kesip de götürüyor babasına, yeni kraliçe o oluyor ve film de burada bitiyor.

.çeşitli kıssadan hisseler aldıysan ne ala? eh saçma ama işte minik minik şeyler anlatıyor sanki, o kadar dikkatli bakınca her şeyden hisse çıkartırız ya neyse artık. geçmiş olsun.

--- spoiler ---