11 Nisan 2018

All the Money in the World


çok uzatmışlar, gerçek hikayesine kabaca baktım. dede karakteri bu kadar ön planda mıymış? babası bu kadar geri planda mıymış? onu çok anlayamadım. para üzerine ilginç dialogları falan var ama bundan başka bir şey yok. adam kaçırma hikayesi, fidye hikayesi ama bununla ilgili çok da iyi bir şey olmuyor. nerdeyse suçlu tip en iyi karakteri olacak, öyle bir dönüşü var. yine gerçekte böyle mi olmuştu? yoksa ne olmuştu onu bilemiyoruz. işin garibi, bu kadar uğraşılan mal oğlan gidip hayatını mahvetmiş. sırf bunun için bile bu hayat hikayesi değerini kaybediyor. bu kadar zenginlik kimseye yaramamış, ondan böyle olmuş denebilir ama  yine de filmi  yapılıyorsa bir manası olması gerek. bir de meşhur yönetmen filmine göre o kadar kötü değil sanki, biraz daha kısa tutulup abartılmasa olabilirmiş. kevin spacey olmadığı da çok iyi olmuş. yaşlı abimiz en iyi tipti. 

--- spoiler ---

.bu oğlan daha sonra aşırı doz uyuşturucudan felç kalmış, babası buna da yardım etmemiş. ne alakaysa artık böyle bir bilgi var. ne kadar doğru bilmiyorum.

.zengin dede var, oğlu fakirlik içinde takılmış. buna mektup yazıyorlar, iş miş ver diye. adam şirketin başına geçiriyor. bu kadar vakit neredeydin? ailedir kandır falan diyor da zaman da önemli. birlikte vakit geçirmezsen ne kıymeti var ki? iş güç diyor ama mantıksız, bunca  zaman sonra zaten adama bir işe yaramamış. toruna yatırım yapmaya çalışmış ama o da olmamış.

.oğlu başka kadınlarla olunca kadın boşanmış, anneleri de hiç tazminat falan istemeden sadece velayetlerini istemiş. biraz salaklık aslında, düyanın en zengin adamın gölgesi bile olsa onun velayetinden çocuk çıkarılır mı? vurgulamaya çalışmışlar herhalde ama mallık işte.

.işler karışıp tekrar çözüleceği sırada bu velayet olayına tekrar geliyoruz ve kadın pat diye velayetlerini veriyor. zaten adam öldü ölecek, para bunlara kalacak. yani mallık değil de ne başka türlüsü? 

.on dört torundan bahsetmişti. diğerlerine paylaştırmışlar mıdır? neden şirketin başına kadın geçirilmiştir, onu da hiç anlamadım. bir sürü insan olması gerek, hak talep etsinler. çocuklara kaldığından onu anladık ama diğer mirasçılar niye değil?

.işte salak saçma bir torun, italyanın salak saçma bir yerlerinde kaçırılıyor. önce devrimci tipler falan kaçırıyor, sonra italyan mafyasına geçiyor. kulağını kıtlatıyorlar. devamlı yanında olan bir eleman var, en son yakalanmaktan kurtarıyor. güya pek iyi bir insan ama işte bu da saçma biraz. daha kötüsü de gelebilirdi başına tabii, ona lafım yok ama iyilik timsali de sanmayalım.

.dedesinin fidyeyi vermeme konuşması pek güzel, çok da mantıklı aslında. sonra pazarlıkla 4 milyon dolara indiriyor. 17 nere 4 nere, bir kulak gidiyor ama olsun bence değer. üstelik velayetleri de alıp çocukların hayatlarını kurtarıyor. ha bunlar olmasa belki velet uyuşturucuyla kendini felç etmeyecekti denebilir ama ne bileyim artık garip.

.ta en başta babalarının yanına gitmeseler, fakir ama mutlu olacaklardı belki. bu zenginlik hayatından insanlar çok dersler çıkarıyordur, ondan zaten film yapalım demişler de yani olsa ne olur olmasa ne olur. salak saçma işte.

--- spoiler ---